Satojatuhansia väsyneitä vaeltaa työpaikoilla – Lapsiperheiden univelka lasketaan vuosissa, ei tunneissa - Kolumnit - Aamulehti

Satojatuhansia väsyneitä vaeltaa työpaikoilla – Lapsiperheiden univelka lasketaan vuosissa, ei tunneissa

17.9.2020 7:27

Aamulehti

Nukuin viime yönä alle neljä tuntia ja senkin pätkissä. Syy siihen – tai oikeastaan kaksi sellaista – löytyy lastenhuoneesta: yksi ja kaksivuotiaat pikkupojat. Ensin valvotti nuorempi, hetken aikaa molemmat ja lopuksi vanhempi.

Siinä kahden sängyn välissä seistessä, seuraavaa herääjää odotellessa mietin kirahveja. Ne osaavat nukkua seisaallaan. Yritin olla kirahvi.

Aamulla päätin avautua aiheesta kolumnissa. "Voi minua raasua, ja päälle pitää vielä tehdä työpäivä." Jo nopea pikkulasten vanhempien univajeen googlaus sai nolostumaan. Minulla on asiat oikeastaan todella hyvin.

Keskustelupalstat ovat pullollaan tarinoita vanhempien valtavasta univajeesta. Yhden äidin vauva nukkuu vain 15 minuutin pätkissä, toisen taapero ei nuku edelleenkään tunnin pätkää pidempiä yöunia. Univelkaa lasketaan vuosissa, ei tunneissa.

Suomalainen vauvakirja tietää kertoa, että univajeen välttämiseksi tarvittaisiin yössä edes yksi kolmen tunnin yhtenäinen unijakso. Jos äiti heräilee puolen tunnin välein, tärkeät syväuni ja REM-uni estyvät. Olo on aamulla sama kuin jos ei olisi nukkunut lainkaan. Entäpä, kun samanlaisia öitä tulee viikosta ja kuukaudesta toiseen?

Alle kuusivuotiaiden lasten perheitä on Suomessa aikamoinen joukko: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 heitä oli 272 606, niistä 227 282 oli kahden vanhemman perheitä eli kyseessä on noin puoli miljoonaa aikuista.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa (Vanhempien Voimavara- ja kuormitustekijät 2018) yli 60 prosenttia vanhemmista tutkimuksen kaikissa lapsiperheissä koki, etteivät he saaneet riittävästi unta. Tutkijatohtori Matilda Sorkkilan mukaan oletettavaa on, että pienten lasten vanhemmilla tuo prosentti on vielä korkeampi.

Väsyneitä vanhempia keikkuu siis keskuudessamme kenties jopa satojatuhansia.

Aktiivisuusrannekkeeni kertoo, että itse nukun nyt keskimäärin kuuden tunnin yöunia, mutta vielä vähän aikaa sitten jäin viiteen tuntiin. Oma univajeeni on siis jo helpottamaan päin.

Pienet lapset heräilevät. Syitä on monia: tutti hukassa, painajaisia, flunssa ja ylipäätään kasvaminen tässä ihmeellisessä maailmassa. Puhumattakaan vielä varsinaisista unihäiriöistä. Kaikki yöelämää helpottavat vinkit ovat varmasti tervetulleita.

Me autamme omaa jaksamistamme mieheni kanssa heräämällä vuoroöinä. Nousemisen tuskaa olemme helpottaneet ostamalla lastenhuoneeseen pari taittopatjaa, joille voi oikaista levottomimpina öinä. Toiset ovat ratkaisseet ongelman perhepedillä. Jokainen hakee omat keinonsa selviytyä.

Suurin apu on ollut mummola, jonne pääsee välillä nukkumaan, kun mummo hoitaa lapset. Sellaisella avulla ei ole mittaa. Se on korvaamatonta.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: