Aivoinfarkti, borrelioosi, Alzheimer, sepelvaltimotauti, diabetes ja syöpä – Jos lukee liikaa lehtien terveysuutisia, pelkää olevansa koko ajan kuolemanvaarassa - Kolumnit - Aamulehti

Aivoinfarkti, borrelioosi, Alzheimer, sepelvaltimotauti, diabetes ja syöpä – Jos lukee liikaa lehtien terveysuutisia, pelkää olevansa koko ajan kuolemanvaarassa

26.11.2019 6:00 | Päivitetty 26.11.2019 10:37

Aamulehti

Kaamoksen alkaessa on sopiva aika palata viime kesään.

Ajattelin optimistisesti, että kesästäni tulee aurinkoinen, inspiroiva ja huoleton.

Kuinka väärässä olinkaan.

Sattui nimittäin niin, että aloin lukea iltapäivälehtiä. Ei mennyt montakaan päivää, kun huomasin, että suunpieleni kääntyivät alaspäin, otsa meni kurttuun ja ohimolla vielä kasvavat harvat hiukseni alkoivat harmaantua.

Minusta tuli nimittäin luulosairas, eivätkä lehtiuutiset olleet siihen vähäisin syy.

Sain aluksi oppia, miten kolesteroli on yhteydessä Alzheimerin tautiin. Sitten luin yhdeksästä hyvästä syystä lopettaa lihansyönti eikä aikaakaan, kun tiesin jo, mitkä ovat muistisairauden ensioireet.

Marjasato oli vielä kypsymättä, kun jo opin, millaisia yllättäviä vaikutuksia mustikalla on sydämeeni. Katsoin pakastimeen ja totesin, että edelliskesän mustikat on jo syöty.

Kesäkuu oli jo toisella viikolla, kun media antoi minulle kahdeksan vinkkiä suoliston hyvinvointiin. Katsoin lehteä, vilkaisin peiliin ja ymmärsin, miten vyötärönympärys paljastaa sairastumisriskini.

Katsoin näppylää nenässäni, kun olin juuri lukenut, että finni olikin syöpä. Iltaruoka jäi syömättä, kun opin, mikä ruokavalio estää kakkostyypin diabeteksen. En ole koskaan juonut tomaattimehua, mutta olisi kannattanut, sillä se hoitaa sydämen terveyttä.

Juhannus lähestyi, kun minua valistettiin, miten rasvamaksa voi kehittyä huomaamatta. Ahdistuin, mutta sitten luin, että mielenterveyshäiriöt räjähtivät kasvuun.

Suunnittelin karkaavani loman ajaksi uutisia karkuun ulkomaille, kunnes luin, että rabiesapina hyökkäsi kimppuun lomakohteessa. Peruin matkan.

Juhannuksen herkut olivat jo uunissa, kun erehdyin taas vilkaisemaan uutisia. Opin, miten syödään oikeasti terveellisesti, ja ruoat jäivät syömättä.

Vihdoin tuli shortsikelit, mutta vaihdoin takaisin pitkiin housuihin, kun kuulin, että punkin purema halvaannutti jonkun kasvot. Menin ulos, mutta palasin saman tien sisälle, koska ihoni voi palaa tavallisten lääkkeiden takia. Lopetin myös lääkkeiden syönnin.

Tästä kaikesta tuli hirveä stressi, mutta yritin rauhoittua, koska stressi voi vaikuttaa suolistooni.

Yritin pysyä sisällä, olla syömättä ja stressaantumatta, mutta oli pakko lähteä ulos, koska arkiliikunta suojaa aivoverenvuodolta. Palasin takaisin sisälle, koska hyttysenpistosta voi saada borrelioosin.

Aloin olla epätoivoinen, miten selviän kesän loppuun hengissä. Päätä kivisti eikä tilannetta helpottanut yhtään uutinen, jonka mukaan sydämen aukko altistaa aivoinfarktille.

Hain lohtua kesän ensimmäisestä grillimakkarasta, mutta sekin jäi syömättä, kun luin, miten alennan kolesterolia ilman lääkkeitä. Viimeinen tikki oli uutinen, joka kertoo, että pessimisti sairastuu väistämättä sepelvaltimotautiin.

Nyt ihmettelen, miten kukaan suomalainen voi selviytyä sairastumatta, kun joka tuutista tuppaa terveyttä ja henkeä uhkaavia uutisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos