Koulumni: Kenelle kaupunkitila kuuluu? - Kolumnit - Aamulehti

Rammsteinia, sähköpotkulautoja ja koritonta koripallokenttää yhdistää yksi asia – miten kaupungissa pitää elää?

Koulumni: Tampereella ja muuallakin Suomessa on keskusteltu tänä kesänä vilkkaasti kaupunkitilan käytöstä. Miten pitää liikkua? Kuinka paljon saa olla ääntä?

23.8.2019 18:59

Aamulehti

Saksalaisyhtye Rammsteinin spektaakkeli näkyi ja kuului Ratinan stadionilta laajalle alueelle Tampereella ja lähiseudulla. Seuraavana viikonloppuna Blockfestin houkuttelema tuhatpäinen kävijämäärä näkyi Tampereen keskustan katukuvassa, eikä lieveilmiöiltäkään vältytty. Moni ilmaisi paheksuntansa vastaavia suuria tapahtumia kohtaan ja toiset nauttivat niistä.

Koko kesän jatkuva puheenaihe ovat Tampereella puolestaan olleet uutena liikkumismuotona kaupungin keskustaan saapuneet sähköpotkulaudat. Pitäisikö ne kieltää tai menoa ainakin rajoittaa reilusti? Kun ei niitä osata pysäköidäkään.

Uusimpana puheenaiheeksi on noussut Tahmelaan rakennettu koripallokenttä, josta otettiin korit pois, etteivät pelaajien äänet häiritsisi lähiseudun asukkaita. Pelit loppuivat siihen. Tapaus ei ole ainoa laatuaan, aiemminkin nähty vastaavaa. Toisesta näkökulmasta nuorten suosima lähiliikuntapaikka on upea ja arvokas asia. Toisaalta on ymmärrettävää, että vaikkapa varhaiseen työvuoroon menossa oleva kantaa huolta unistaan.

Kaikki nämä esimerkit kiertelevät saman aihepiirin ympärillä. Kenelle kaupunkimme kuuluu ja miten täällä kuuluu elää?

Tampere kasvaa koko ajan, tiivistyy ja muuttuu. Uusia asuinalueita syntyy ja asukasluku kasvaa. Se tarkoittaa väistämättä muutosta vanhaan.

Hyvä esimerkki on vaikkapa Ratinan seutu. Vielä joitakin vuosia sitten stadionin ympärillä oli lähinnä viheraluetta. Ja yksi huoltoasema. Nyt stadionin vieressä on kokonainen asuinalue ja iso ostoskeskus.

Kaupunkielämään kuuluu ääntä ja liikettä. Tampereestakin on tullut jo aika iso kaupunki ja täällä on elämää aamusta iltaan, paikoin jopa vuorokauden ympäri. Koska kaupunkiseudun kasvulle ei ole näkyvissä loppua, joissakin tilanteissa on vain sopeuduttava.

Johonkin rajat tietysti on vedettävä ja esimerkiksi Tampereellakin on laadittu uudet melulinjaukset kaupunkisuunnittelun tueksi ja niistä on määrä päättää ensi viikolla yhdyskuntalautakunnassa.

Kaikkea ei voida kuitenkaan rajoittaa virallisilla ohjeistuksilla. Joissakin tapauksissa ratkaisu saattaa olla yhteisöllisyyden vahvistaminen. Jos asukkaat tuntevat toisensa, todennäköisesti arvostuskin kasvaa ja yhteiselosta tulee mukavampaa.

Kirjoittaja on toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos