Mitähän Putin ja Niinistö puhuvat ilman tv-kameroita? Poliitikon puhe voi muuttua paljonkin, kun mennään "off the record" - Kolumnit - Aamulehti

Mitähän Putin ja Niinistö puhuvat ilman tv-kameroita? Poliitikon puhe voi muuttua paljonkin, kun mennään "off the record"

Kolumni: Presidenttien yhteinen lehdistötilaisuus on ääriesimerkki harkitusta ja tarkasta julkisesta puheesta. Vähäisemmätkin poliitikot puhuvat monesti ihan eri tavalla, kun nauhurit sammutetaan, kirjoittaa Matti Posio.

23.8.2019 6:30

Voi kun pääsisi edes unessa jututtamaan Vladimir Putinia tai Sauli Niinistöä niin, että jututettava olisi nauttinut jotain estoja poistavaa.

Presidenttien lehdistötilaisuus keskiviikkona Helsingissä oli mallisuoritus siitä, miten julkisesti – poliitikkojen ja toimittajien ammattikielellä on the record – asiat ilmaistaan hyvin niukasti ja jättäen tilaa itse kunkin toivomille tulkinnoille.

Presidentit eivät päästä harkintansa muuria herpaantumaan hetkeksikään. Kameroiden edessä kaikella on merkitystä: sillä mitä sanotaan ja miten sanotaan, silläkin mitä ei sanota.

Kaksikielisen tilaisuuden pidättyneisyyttä lisää, että kummankin presidentin sanoman välittää oma tulkki. Virallisen venäläistulkin suomi ei ole yhtä vivahteikasta kuin Putinin alkuperäinen puheenparsi. Kun presidentti ivasi toimittajaa ”hellästä huolenpidosta” ihmisoikeusasioissa, ironia laimeni matkalle.

Kun Niinistö toivotti ”hyvää alkuiltaa”, suomenkielinen kuulija mietti Putinin myöhästyneen taas pari tuntia. Venäjäksi tulkki pelkisti vain neutraalisti: ”hyvää päivää”.

Toista olisi seurata Putinia ja Niinistöä off the record.

Niinistö on maininnut keskustelevansa kahden kesken usein myös vastapuolelle hankalista asioista. Vielä mielenkiintoisempaa olisi kyllä kuulla todellinen ja suodattamaton versio Putinista.

Kun toimittaja puhuu poliitikon kanssa off the record, se ei tarkoita, ettei puhutusta olisi tarkoitus mitään kirjoittaa. Yleensä puhuja toivoo, että hänen viestinsä hiipisi julki. Hän vain ei halua paljastua sen sanojaksi.

Chatham House -sääntö tarkoittaa, että sanottua ei saa julkisuudessa yhdistää sanojaan. Muutoin puheenaiheista sopii ja pitääkin kertoa. Jokainen politiikassa toimiva tuntee nämä avoimuuden ja luottamuksen kerrokset.

Jos off the record kerrottu tieto on yhteiskunnalliselta merkitykseltään olennainen, paine ja velvollisuuskin sen julki tuomiseen kasvaa. Toimittaja ei voi kauan istua oikeasti kovan uutisen päällä. Puntarin toisessa kupissa on lähteen luottamus, jonka voi pettää vain kerran. Sen jälkeen uusia skuuppeja on turha odottaa.

Toimivalle yhteiskunnalle on tärkeää, että asioista keskustellaan julkisesti omalla nimellä. Korkeiden päättäjien tekemisiä ja aikeita on voitava arvioida myös sanatarkasti.

Arkaluontoisimpia tietoja poliitikot eivät kuitenkaan kerro nauhurin pyöriessä. Usein tieto kerrotaan ensin luotetulle journalistille tai vaikka päätoimittajaryhmälle. Vasta testipallon jälkeen saattaa tulla haastattelun aika.

Haasteeksi muodostuu, jos poliitikon puheet off ja on the record alkavat irtautua liikaa toisistaan. Monella rivipoliitikolla herkullisia uutisaiheita putoilee molemmista suupielistä vain ”luottamuksellisessa taustakeskustelussa”.

Myös talouselämän isot vallankäyttäjät kokevat turhan usein, ettei julkisesta haastattelusta ole heille hyötyä. He eivät huomaa, että puskista mediaan kykenee vaikuttamaan ani harva.

Jopa Putinin on valtaansa käyttääkseen puhuttava huolellisesti, on the record.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos