Rajut taklaukset tuomiolla – kurinpidon perusteluissa näkyy selkeä kulttuurin muutos - Kolumnit - Aamulehti

Rajut taklaukset tuomiolla – kurinpidon perusteluissa näkyy selkeä kulttuurin muutos

5.12.2019 16:34

Pelicansin Taavi Vartiaisen viiden ottelun ja Ilveksen Panu Miehon neljän ottelun mittaiset sanktiot ovat jotakuinkin linjassa, jos tarkastellaan tällä kaudella aiemmin päähän kohdistuneista taklauksista annettuja pelikieltoja.

Niitä on jaettu kymmenestä päätällistä. Rangaistusten perusteella lista näyttää seuraavalta (suluissa mahdollinen kurinpitohistorian tuoma lisäpelikielto):

1) Jussi Jokinen, Kärpät, 6 ottelua (+2)

2) Taavi Vartiainen, Pelicans, 5 ottelua (+1)

3) Charles Bertrand, Tappara, 5 ottelua

4) Tuukka Mäntylä, Tappara, 4 ottelua (+3)

4) Arto Laatikainen, HPK, 4 ottelua (+2)

4) Ville Varakas, HIFK, 4 ottelua (+2)

4) Panu Mieho, Ilves, 4 ottelua

8) Topi Jaakola, Pelicans, 3 ottelua

8) Anssi Löfman, SaiPa, 3 ottelua

8) Teemu Vuorisalo, Ässät, 3 ottelua

Charles Bertrandin tapaus poikkeaa hieman muista, sillä siinä oli kyseessä poikittainen maila ja uhri sai iskun seurauksena vammoja kasvoihinsa.

Tilastosta pistää silmään oikeastaan vain yksi case: Jussi Jokisen saama yhteensä kahdeksan ottelun panna vaikuttaa muita ankarammalta, kun uhriksi joutunut JYPin Julius Nättinen vieläpä pelasi ottelun loppuun.

Tuomion voi kuitenkin nähdä linjakkaana siitä syystä, että Jokisen teossa näkyi eniten tahallisuutta, kun hän kohdisti käsillään osuman suoraan Nättistä päähän.

On tärkeää, että rangaistus tulee enemmän teosta ja sen tahallisuudesta kuin seurauksesta.

Sellaisiakin kannanottoja on näkynyt, ettei seurauksella saisi olla mitään vaikutusta tuomioon, mutta kuten tilasto kertoo, näin ei onneksi ole.

Aivan kuten muussakin yhteiskunnassa, tekijä vastaa myös tekonsa seurauksista. Nahina nakkikioskijonossa tuottaa erilaisen tuomion, jos uhri kuolee lyötyään päänsä katuun, verrattuna siihen, ettei samanlaisen tapahtumaketjun seurauksena tapahdu mitään kohtalokasta.

Kuolemantapauksen vertaaminen jääkiekkopeliin saattaa tuntua makaaberilta, mutta tämäkin mahdollisuus on syytä nostaa esiin.

Lajin evoluutio pelin nopeutumisen ja vauhdin kasvamisen myötä on johtanut siihen, että ennemmin tai myöhemmin tapahtuu jotain todella kohtalokasta ja surullista, ellei asiaan varauduta tosissaan.

Jäällä tilanteet tulevat eteen niin äkkiä, ettei vakavan loukkaantumisen riskiä voi koskaan täysin poistaa, mutta sääntötulkintojen, rangaistusten ja yleisen keskustelun tuoman valistuksen avulla sitä voi pienentää.

Vaikka Liigan kurinpidon jakamat pelikiellot ovat pysyneet kohtalaisesti linjassa, siitä voi ja pitää keskustella, ovatko rangaistukset riittävän kovia.

Neljän tai viiden ottelun pelikielto on hinta, jolla Liigassa – kärjistäen sanottuna – saa aiheuttaa vastustajalle loukkaantumisen.

Se on liian halpa hinta. Sanktioiden tulisi olla ainakin kaksinkertaisia, jotta taklaaja tekonsa jälkeen säikähtäisi paitsi uhrin tajuttomuutta – niin kuin Vartiainen – myös tulossa olevaa omaa rangaistustaan.

Kaikkia vahinkoja eivät mitkään pelikiellot kitke, mutta pelaajat voisivat välttyä kymmeniltä aivotärähdyksiltä ja joiltakin vakavammiltakin aivovammoilta, kun keskinäinen kunnioitus kasvaisi – vaikka sitten väkisin.

Jääkiekkopeliin on aina kuulunut fyysinen elementti, jolla haetaan paitsi vastustajan irrottamista kiekosta, myös henkistä yliotetta ja jopa pelotetta.

Kokonaan tätä ei voi lajista poistaa muuttamatta sen luonnetta täysin toiseksi, mutta liikaa riskinottoa vastustajan terveyden kustannuksella pystytään kyllä hillitsemään.

Jos Liiga sanktioskaalansa kanssa onkin yhä liian löperö, niin sääntötulkinnoissa se on ottanut selvempiä edistysaskeleita.

Vielä pari kolme vuotta sitten esimerkiksi Joe Finleyn hirvittävässä kuolleen kulman pommissa saivarreltiin siitä, osuiko olkapää ensin Michel Miklikin olkapäähän ja sitten vasta päähän.

Nyt Miehon tuomiota perustellaan näin: ”Taklaus osuu ensinnä Patrik Puistolaa ylävartaloon, mutta jatkuu sen jälkeen edelleen osuen Puistolaa myös päähän. Delegaatio toteaa, että taklauksessa aiheutuu voimakas osuma Puistolaa päähän”.

Tammikuussa 2017 saivarreltiin siitäkin, oliko Finleyllä ylöspäin suuntautuvaa liikettä. Nyt Vartiaisen tuomiota perustellaan näin: ”Vaikka Vartiainen suorittaa taklauksen ilman ylöspäin suuntautuvaa liikettä ja sinänsä vartalollaan, taklauksessa aiheutuu voimakas kontakti Vartiaisen olkapäästä Tuukka Mäntylää päähän”.

Ja näin: ”Vartiainen näkee pelitilanteen kehittymisen hyvissä ajoin ennen taklaukseen lähtemistä ja tästä huolimatta suorittaa taklauksen siten, että siinä aiheutuu erittäin voimakas osuma vastustajan päähän”.

Ja vielä näin: ”Lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän”.

Jälkimmäistä linjausta ei iso osa mediasta – ja kaiketi myös kiekkoyleisöstä – sulattanut vielä tuolloin ollenkaan, kun huomio haluttiin siirtää taklattavan vastuuseen.

Se onkin hieno termi. Tietysti pelaajien pitää osata varautua taklauksiin, mutta selityksenä se on samaa luokkaa – kärjistys sallittakoon jälleen asian havainnollistamiseksi – kuin vaatisi seksikkäästi pukeutuvaa naista vastaamaan joutumisestaan raiskauksen uhriksi.

Aivan kuten tämän tyyppistä suhtautumista on saatu kitkettyä Me Too -kampanjalla, uusi aikakausi on alkanut jo myös jääkiekkoilussa.

Kulttuurimuutos näkyy paitsi yleisessä ilmapiirissä, myös Liigan säännöissä ja tulkinnoissa.

Finley ei enää selviäisi ilman jäähyä (!) kaverille aivotärähdyksen aiheuttaneesta sekä solisluun ja nenän murtaneesta teurastuksestaan.

Sitä taklausta ei enää valkopestäisi puhtaaksi, mutta paljon riittää silti kurinpidolla ja koko kiekkoyhteisöllä vielä tehtävää pelaajien turvallisuuden parantamisessa.

Esimerkiksi näistä voisi aloittaa:

1) Kolmantena pelaajana tilanteeseen taklaamaan tuleminen sekä kuolleesta kulmasta taklaaminen on sanktioitava säännöissä selkeästi ja ankarasti.

2) Päähän kohdistuneiden taklausten ohella on panostettava selkään taklaamisten vähentämiseen rangaistuksia koventamalla.

3) Päävideotuomarin kynnystä kyseenalaisten taklausten viemisessä kurinpitodelegaation käsittelyyn on selkeästi alennettava.

Liian monen päätällin käsittely on tälläkin kaudella tyssännyt kolmoskohdan porsaanreikään, videotuomariin, eikä tekijän vastuusta vapauttamiselle ole saatu edes perusteluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos