Opettaja vetää nuoria tuhansittain nettiin matematiikan perässä – kaikki lähti halusta auttaa omia oppilaita, mutta sitten räjähti - Kolumnit - Aamulehti

Opettaja vetää nuoria tuhansittain nettiin matematiikan perässä – kaikki lähti halusta auttaa omia oppilaita, mutta sitten räjähti

14.11.2019 6:30

Me ihailemme sankareita, eikä syyttä. Osa tekee urotekoja, jotka hyödyttävät koko ihmiskuntaa, ja heidät aateloidaan Nobelin palkinnolla. Jotkut taiteilevat kiekon tai pallon juuri oikealla hetkellä verkkoon ja koko kansa kylpee vesialtaissa.

Tai sitten on näkymättömämpiä sankareita, joista ei niin isosti elämöidä. Kurkistetaan Tuusulaan. Siellä, tai sieltä, vaikuttaa matikanopettaja ja tubettaja Ville Aitlahti. Hän on saanut nettiin vankan seuraajajoukon, eikä välttämättä kaikkein koukuttavimmalla sisällöllä. Aitlahti vangitsee katsoja- ja kuulijakuntansa julkaisemalla netissä videoita niinkin visuaalisesta aiheesta kuin matematiikka.

Suosio on kasvanut kuukausi kuukaudelta samalla, kun Aitlahti on näyttänyt, mikä on yleisen potenssifunktion derivaatta, mikä on polynomi tai vaikkapa geometrinen funktio. Ei kuulosta kovin sytyttävältä. Mutta sitä Aitlahden videot juuri ovat.

Aitlahti on lukiolaisten suosiossa, koska hän on purkanut videoilleen kaikki lukion lyhyen ja pitkän matematiikan kurssit. Matikkamatskut-kanavalla on yli 13 000 tilaajaa. Videoita on katsottu YouTubessa, Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa noin kolme miljoonaa kertaa.

Videot, tai soittolistan klipit, kestävät muutamasta minuutista ylöspäin. Aitlahden resepti on simppeli. Hän kertoo rennosti, mistä mikäkin matikan rakennelma on taiteiltu. Sitten hän avaa laskutoimituksen kohta kohdalta, toistaa sopivasti jonkun tärkeän pointin, ja kas, moni valaistuu.

Vaikka koulussa olisi kuinka hyvä opettaja, moni yksityiskohta lentää yli. Siksipä Aitlahden tuokioista on tullut monen lukiolaisen toinen matikanope ja sparraaja kokeisiin valmistauduttaessa.

Kyllä. Aitlahti kuuluu arjen sankareihin. Hän ei näy lööpeissä ja otsikoissa, mutta taustalla tapahtuu. Aitlahti halusi alun perin auttaa omia oppilaitaan matikan teoriassa, mutta sitten ”homma räjähti”.

Jos tällaisilla yksittäisillä teoilla suomalaisten matikkapää kohenee edes hiukan, sillä saattaa olla suuria vaikutuksia paitsi monen nuoren elämään, niin myös kansantaloudellisesti. Ehkäpä useampi oivaltaa tilapäisvippiä näppäillessään, että 20 prosentin korko on suurempi kuin kahden prosentin.

Ja matikka voi tuoda helpotusta jopa yhteen Suomen polttavimmista ongelmista eli työttömyyteen. Hallituksen tavoite on saada neljässä vuodessa 60 000 uutta työpaikkaa. Tähän hätään Aitlahti ja kumppanit eivät ehdi, mutta jos he saavat houkuteltua teknilliselle alalle entistä enemmän opiskelijoita, ja ennen kaikkea myös naisia, voi tämänkin polun päässä häämöttää lisää supercellejä, angrybirdsejä, frameryitä, m-fileseitä ja avanteja.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: