Osakesäästötilejä avanneet joutuivat heti myrskyn silmään – tämä ei näytä pelottavan, sillä tilejä on tehty kiihtyvään tahtiin - Kolumnit - Aamulehti

Osakesäästötilejä avanneet joutuivat heti myrskyn silmään – tämä ei näytä pelottavan, sillä tilejä on tehty kiihtyvään tahtiin

Pörssiosakkeiden hinnat tulivat alas rysähtäen, eikä pohjasta ole vielä tietoa.

21.4.2020 6:30

Joutuivatko tuoreet osakesijoittajat heti ojasta allikkoon?

Suomalaisia houkuteltiin loppuvuodesta osakesäästäjiksi uuden osakesäästötilin avulla. Tilin idea on se, että osakkeiden myynneistä ja osingoista ei tarvitse maksaa veroa ennen kuin rahat nostaa osakesäästötililtä omaan käyttöönsä.

Suomalaiset ovat olleet huomattavasti nihkeämpiä osakesäästämiseen kuin pohjoismaiset naapurit, mutta osakesäästötili sai joukot liikkeelle. Uusia tilejä avattiin heti kättelyssä kymmeniä tuhansia. Joukossa on paljon niitä, jotka eivät ole sijoittaneet aiemmin pörssiin.

Ja mikäpä oli lähtiessä markkinoille, kun pörssi oli tahkonnut historiallisen pitkää nousuputkea vuosien 2008-2009 finanssikriisistä saakka.

Sitten iski korona. Maailman pörssien sydämessä, Yhdysvalloissa, kurssit laskivat viidessä viikossa enemmän kuin koskaan noin lyhyessä ajassa, noin 34 prosenttia, Suomessa vielä hieman enemmän.

Tässä vaiheessa moni saattoi katua päätöstään lähteä pörssihullutuksiin, eivätkä oloa helpota tiedot, että yrityksiä uhkaa kaatua joka puolella ja lomautusilmoituksia tulee tappavaan tahtiin.

Mutta kaiken kurjuuden keskellä on aina niitä, jotka näkevät mahdollisuuksia ja pystyvät niitä käyttämään. Jotain kertoo se, että maaliskuu on ollut alkuvuoden vilkkain kuukausi osakesäästötilien avaamisessa. Nyt niitä on jo vajaat 100 000 kappaletta.

Innokkaimmat sijoittajat vertasivat kurssilaskun ekapäiviä karkkikaupan aleen. Kaikkea oli tarjolla halvalla laatusuklaasta hattaroihin.

Vastavirtasijoittajan ajatus juoksee niin, että kurssilaskun aikana on yleensä tehty parhaat ostopäätökset ja toisaalta tappiot realisoituvat vasta, kun osakkeita myy.

Tällä hetkellä osakkeiden hinnat heittelehtivät yhä sinne tänne, mutta kurssit ovat toipuneet jo vahvasti.

Isompi kysymys sen sijaan on, oliko pudotus tässä, vai onko se oikea vasta edessä. Jos koronaviruksen eristystoimia ei saada purettua maailmanlaajuisesti hyvin pian, voi varsinainen lama olla vielä tulossa.

Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että tuskin koskaan käytännöllisesti katsoen kaikki vannovat yhteen ääneen, että valtioiden pitää käyttää surutta velkarahaa elvytystoimiin. Tämäkin tukee kautta rantain myös pörssiosakkeita – mutta mitä niistä.

Maailma voi olla koronaviruksen jälkeen ihan erilainen kuin nykyään. Kotiin jumiutuneet ihmiset ovat jo oppineet uusia tapoja kuluttaa, yritykset miettivät entistäkin enemmän automaatioon ja tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja. Kaikki toimitusketjut eivät tulevaisuudessa varmasti vie Kiinaan. Uusia yhtiöitä nousee ja entisiä vaipuu pois.

Mutta ensin on voitettava itse korona.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?