Hidastaminen on poissa muodista nyt pitää raivata elämästä tauhka - Kolumnit - Aamulehti

Hidastaminen on poissa muodista, nyt tulee tauhkan raivaus

24.10.2017 21:24

Tauhkan karisteleminen harteiltaan. Siinä tämän päivän avain onneen.

Suositun Konmari-menetelmän tunnettekin. Se on japanilaisen Marie Kondon kehittämä ja suunnattoman suosion saanut tapa, jolla siivotaan kodista kaikki turha pois.

Kondon ideologian mukaan turha roina on paitsi ruman näköistä, kuormittaa henkisesti. Roinasta vapautuminen antaa tilaa muusta kuin tavarasta huolehtimiseen.

Myös elämä, ihmisen arki, on niin täynnä kaikkea, että siinäkin ovet alkavat irrota saranoiltaan.

Puhutaan elämän ruuhkavuosista, jolloin ihmiselle kasaantuu monta päällekkäistä roolia, kuten työntekijän, lasten vanhemman, omia vanhenevia vanhempiaan hoitavan aikuisen. Kiireen tuntu lisääntyy työpaikoilla. Tekemistä on aina vain enemmän. Puhumattakaan siitä, miten erilaisten näyttöjen yhtämittainen hipaiseminen on riippuvuuden tavoin ryhtynyt syömään aikaamme ja johdattamaan meidät pyörimään netissä kummallisen somensukuisen lietteen parissa sen sijaan että omaksuisimme sieltä sellaista ajateltua ja tarkistettua tietoa, jota oikeasti haluamme. Olemme päästäneet koneet hyvän rengin asemasta huonoiksi isänniksi.

Aamulehden jutussa työterveyspsykologi ennustaa, että tulevaisuudessa pärjää se, joka osaa levätä – ei se, joka tekee eniten. Mutta entä jos lepäämiseen ei kerta kaikkiaan jää riittävästi aikaa?

Oma pohjanoteeraukseni ajankäyttörintamalla oli, kun tässä yhtenä päivänä luin aamukahvipöydässä Anna Perhon mainiota Antisäätäjää ja unohdin lukemiseltani mennä sovittuun, mieluisaan tapaamiseen.

Perhon kirja lähtee liikkeelle siitä, miten valtaosa suomalaisista työntekijöistä kokee itsensä kiireisiksi ja stressaantuneiksi. Antisäätäjä on oikeastaan ajankäytön opas, mutta jotta ajankäyttöään voi suunnitella, joutuu matkan varrella opettelemaan monenlaisia taitoja digidietistä kieltäytymisen keinoihin. Ytimessä on se, että kirkastaa itselleen omat arvonsa.

Perhon mukaan kiire ei synny tekemisestä vaan jäsentymättömästä puuhastelusta. Kiinnostavaa on, että Perho ei pyydäkään meitä hidastamaan, vaan karsimaan. Ajanhallinta on arvojen hallintaa.

Korealaissyntyinen uskontotieteilijä ja buddhalainen munkki Haemin Sunimin sanoo syvällisen arkisessa bestsellerissään Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa: "Ihminen tulee onnettomaksi kun on liian paljon valinnanvaraa."

Valtameressä ajelehtii lauttakaupalla muoviroskaa, ihmisten jätettä, tavaraa. Kaapit kodeissa pullistelevat. Niin henkistä kuin fyysistä tavaraa, vaihtoehtojen äärettömyyttä on kerta kaikkiaan liikaa.

Yltäkylläisyydessä eläminen ja rajattomat mahdollisuudet ovat aiheuttaneet sen, että tärkein taito elämässä on nykyään karsiminen, kyky keskittyä olennaiseen. Tehtävää on jo niin paljon, että kiireempi ei enää voi olla, siltä laidalta tipahdimme jo.

Lepää. Mieti mikä on olennaista. Tee sitten se, vain se.

Jotta elämä voisi olla kuin suomalainen syyssää kauneimmillaan: rikasta, happea täynnä, mutta kuulasta ja selkeää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?