Muuttaako korona suhtautumistamme huippu-urheiluun? - Kolumnit - Aamulehti

Muuttaako korona suhtautumistamme huippu-urheiluun? Dopingin ja korruption haamut voivat jäädä taakse – Liverpool-tähti sanoitti urheilun merkityksen mestarillisesti

Miten ajattelumme ja näkemyksemme urheilun syvimmästä olemuksesta on muuttunut kevään aikana, kun huippu-urheilua ei ollutkaan saatavilla normaalisti?

26.6.2020 7:00

Aamulehti

Korona-aika on muuttanut suhtautumistamme moneen asiaan. Perusasiat ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, kun moni erityislaatuinen jäi tauolle.

Yksi erityislaatuinen asia on huippu-urheilu, josta tuli keväällä usean kuukauden tauko. Nyt kun useat sarjat ja lajit ovat palanneet, voi kysyä, muuttiko korona-aika suhtautumistamme huippu-urheiluun.

Nostan esille kaksi kysymystä, jotka ovat merkittäviä, jos suhtautumistamme on mahdollista muuttaa.

Kuinka suhtaudumme huippu-urheilussa(kin) esiintyviin lieveilmiöihin ja mikä meille riittää huippu-urheilussa?

Kun puhutaan globaalista urheilusta ja sen ympärillä pyörivästä rahasta ja vallasta, myös erilaisia lieveilmiöitä väistämättä tulee mukaan. Esimerkiksi Englannin Valioliigassa ja Saksan Bundesliigassa joukkueet ovat ottaneet vahvasti kantaa rasismia vastaan koronatauolta palattuaan, vaikka tämä ilmiö ei suoraan koronaan liitykään.

Murskaava Bayern viittä vaille mestari –  Bundesliigassa kritisoitiin jälleen Yhdysvaltain poliisiväkivaltaa

Rasismin lisäksi doping, korruptio ja urheilu politiikan välineenä voisivat olla lieveilmiöitä, joihin herätään vahvemmin korona-ajan jälkeen.

Miksi? Tullaan toiseen kysymykseen, eli mikä meille jatkossa riittää huippu-urheilussa.

Siihen korona-aika voi todella tuoda muutoksen. Tauon aikana moni huomasi huippu-urheilun olevan luksustuote, josta tingitään, jos tilanne näin vaatii.

Jo nyt on ollut havaittavissa, että urheilun ystävät ovat jo aiempaa pienemmästä iloisia. Omien suosikkijoukkueiden paluu pelikentille on jo iso asia.

Kuten toimittaja Mikko Gynther kirjoitti (AL 23.6.), huippu-urheilussa on ainakin toistaiseksi mietittävä arvoja uusiksi, ja pelkkä selviytyminen on hyvä suoritus

Hallitus armahti urheilun – älkää nyt vain tunaroiko

Eli kun kaikki mahdollinen urheilun glamour ei ole saatavilla, voimme tyytyä vähempään.

Dopingia ei tarvittaisi, koska uskalletaan olla ylpeitä pienemmistäkin saavutuksista. Raha ei yksin määrittäisi, missä olympialaiset voidaan järjestää. Toivottavasti oikeita askelia saataisiin otettua.

Jalkapalloseura Liverpool FC:n pelaaja Georginio Wijnaldum tiivisti urheilun merkityksellisyyden kommentissaan. Hän uskoo paluun olevan hyvä pelaajien lisäksi ihmisille ympäri maailmaa, koska kaikki haluavat katsoa jalkapalloa.

Vaikka kaikki eivät jalkapalloa katsokaan, on lausunnossa iso totuus. Jo pelkästään huippu-urheilun olemassaolo on iso asia tällä hetkellä. Se antaa mahdollisuuden ajatustavan muutokselle, että vähempi riittää, pienemmästä ollaan tyytyväisiä.

Konkretiaa voisi olla arvokisojen järjestäminen jatkossa: Megakisojen aika lienee pian ohi, ja suurtapahtumia järjestetään aiempaa järkevämmin.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: