Kommentti: Ratinan katsomossa nähtiin Suomessa täysin poikkeuksellinen ilmiö - Kolumnit - Aamulehti

Ratinan katsomossa nähtiin eilen Suomessa täysin poikkeuksellinen ilmiö – Hieno ele osoitti, että Suomesta on tullut vihdoin jalkapallomaa

6.9.2019 12:43

Aamulehti

Olen elämäni aika nähnyt paikan päällä satoja jalkapallo-otteluita. Eilinen Suomi–Kreikka Tampereen Ratinassa oli elämyksenä paras.

Miksi? Pelihän ei ollut erityisen tasokas tai viihdyttävä maali-iloittelu. Sellaisiakin olen nähnyt paljon. Ottelu oli jotain aivan muuta. Se oli valtavan suuri voitto, jonka saavuttaakseen niin pelaajat kuin kannattajatkin ovat kulkeneet pitkän ja tuskallisen matkan.

Vuonna 2016 olin Ratinassa katsomassa Suomi–Kroatia-ottelua (0–1). Suomi oli umpisurkea - oli ollut sitä jo pitkään. Suomi ei voittanut 2016 yhtään ottelua. Tunnelin päässä ei näkynyt edes valonpilkahdusta.

Kolmessa vuodessa kaikki on muuttunut. Kurssi kääntyi, kun päävalmentajaksi vuoden 2016 lopussa nimettiin Markku Kanerva. ”Riven” johdolla Suomi on pelannut hyvin jo parin vuoden ajan. Joukkueen itseluottamus on noussut pohjamudista huippuunsa. Jokainen ukko tietää mitä tekee.

Eilen torstaina Huuhkajat oli itsevarma ja vahva. Kreikka alistui nopeasti. Maalin voitto riitti. Kun Glen Kamaraa rikottiin, Teemu Pukki otti pallon heti käsiinsä ja vei sen itsevarmasti pilkulle. Pukki viimeisteli kylmähermoisesti kuin Jari Litmanen aikanaan. Vihdoin meillä on uusi kymppi.

Suomi on nyt ensimmäistä kertaa elinaikanani tilanteessa, jossa arvokisojen ulkopuolelle jääminen olisi paitsi pettymys myös yllätys. Unkari-ottelu vuonna 1997 ei tosiasiassa ollut vielä hilkulla, sillä edessä olisi ollut vaikea jatkokarsinta. Vuonna 2007 Suomi oli voiton päässä kisoista, mutta Portugali oli lopulta aivan liian hyvä. Nyt Suomi marssii kisoihin, jos ei epäonnistu lopuissa otteluissa pahasti.

Ratinassa hurmokseen syttynyt yli 16 000-päinen yleisö tiesi tämän. En ole koskaan ennen Suomen ottelussa nähnyt tilannetta, jossa ihan koko katsomo nousee jännittyneenä, kunnioitusta osoittaen seisomaan, kun 90 minuuttia täyttyy ja lisäaika alkaa.

Standing ovationit ovat Suomessa hyvin harvinaisia, pääasiassa niistä on saanut nauttia Jari Litmanen. Nyt yleisö nousi upeasti seisomaan, kun maailmanluokan tähtihyökkääjä Teemu Pukki asteli vaihtoon.

Suomesta on tullut jalkapallomaa. Vihdoin.

Kun täysin tuntematon yli 100-kiloinen mies rutisti minut syleilyynsä Suomen voittomaalin huumassa, olin jalkapallokannattajana onnellisimmillani.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö, joka on seurannut jalkapalloa 33 vuotta eli koko elämänsä.

Katso videolta, kun Huuhkajat huudatti kannattajia voiton jälkeen:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?