Kolumni: Tämä perinteinen tapa jakaa suomalaiset tiukasti kahteen leiriin - Kolumnit - Aamulehti

Tämä perinteinen tapa jakaa suomalaiset tiukasti kahteen leiriin – oletko sinä konservatiivi vai liberaali?

23.12.2019 7:20

Aamulehti

Onko opettajalla oikeus vaatia opiskelijaa ottamaan hattu päästä sisällä?

Todennäköisesti vastaat joko A- tai B-vaihtoehdon mukaisesti.

A) Kyllä, koska hatun pitäminen sisällä ei kuulu hyviin tapoihin.

B) Ei, koska hatun pitäminen sisällä on oma valinta eikä haittaa ketään.

Erään sosiaalisen median pitkän ja tunteikkaan keskustelun perusteella tämä kysymys jakaa kansakunnan tiukasti kahteen leiriin.

Mikä ero näillä kahdella vastauksella ja leirillä on? A-leirin mielestä perusteeksi riittää yhteinen ja muuttumaton tapakulttuuri. B-leiri kyseenalaistaa vanhan tavan mielekkyyden, vetoaa itsemääräämisoikeuteen, eikä löydä järkiperäistä syytä, miksi hattua ei voisi pitää päässä sisällä. Molemmat leirit ovat mielestään kiistatta oikeassa.

Olen pohtinut tätä asiaa vähän liikaakin ja tehnyt epätieteellisiä, mutta varteenotettavia hypoteeseja.

A-leiriin kuuluvat ovat todennäköisesti hieman vanhoillisia arvokonservatiiveja, B-leiriläiset ennemmin suvaitsevaisia arvoliberaaleja. Haluatteko tietää, kumpaan leiriin minä kuulun? No, vähän molempiin, koska olen säännön tekevä poikkeus eli liberaali konservatiivi.

En koskaan pidä hattua sisällä. Se tuntuisi oudolta, suorastaan alastomalta – niin paradoksaalista kuin se onkin. Olen kuuliainen ihminen, ja minulle on opetettu, ettei hattua pidetä sisällä. Armeijassa tapa juurtui lopullisesti ja lähtemättömästi. Hattu. Päästä. Minusta hatun pitäminen sisätiloissa ei vain sovi tyyliini.

Hyväksyn kuitenkin, että joku muu pitää hattua sisällä. Asia ei häiritse minua, eikä oikeastaan kuulu minulle millään tavalla. Hatun pitäminen sisällä ei haittaa, satuta, rajoita, uhkaa tai loukkaa ketään, ellei lasketa niitä, joiden konservatiivinen maailmanjärjestys menee moisesta sekaisin. Hattu peittää korkeintaan kaljun päälaen tai likaiset hiukset, ei piilota kenenkään kasvoja tunnistamattomaksi.

Valitsen siis sekä A- että B-vaihtoehdon. Ymmärrän opettajaa, mutta en tekisi hatun riisumisesta numeroa.

Toinen juttu on se, että usein vaatimus hatun riisumisesta sisätiloissa on koskenut vain miehiä ja poikia. Atalan koulussa Tampereella oli vielä muutama vuosi sitten ulko-ovilla lappu, jossa luki: ”Tosimies ei käytä sisätiloissa lakkia”. Oppilaat kuitenkin vaihtoivat tekstissä tosimiehen tosihenkilöksi. Taitavat olla liberaaleja konservatiiveja hekin.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?