Kolumni: Kuinka vanhat suosikit ovat maailmankuvaamme muovanneet? - Kolumnit - Aamulehti

Salaisten muistojen laatikkosi paljastaa, ketkä sinut oikeasti muovasivat

Olisi hienoa väittää, että kyky katsoa maailmaa on vain korkeakulttuurin muovaama. Suurempi vaikutus lienee kuitenkin ollut viihdemaailman idoleilla.

22.2.2020 13:54

Aamulehti

Huomenta peittoni, minut peittelit hyvin taas. Huomenta tyynyni, kyyneleeni kuivaaja.” Istun hämärässä teatterikatsomossa ja kuulen jotain hyvin tuttua.

Osaan Neumannin sanat ulkoa, totta kai. ”Jokainen aamu, jokainen ilta. Etsin sua maailman kioskeilta. Jäätelö sulaa kosketuksilta. Jokainen aamu, jokainen ilta.

Muistot lehahtavat esiin jostain kauan sitten kadonneista sifonkihuiveista. Livun paluumatkalle aikaan, joka yhä määrittää tapaani ymmärtää kauneutta ja kieltä. Runsaus, outous ja runollisuus ovat aina olleet rakkaampia kuin osuvuus ja yksinkertaisuus.

Olen kuullut, että ihminen muodostaa pysyvän käsityksensä esimerkiksi kivoista vaatteista juuri intensiivisinä teinivuosinaan. Silloin, kun kaikki uusi vielä tuntuu ja tarttuu.

Matalat lantiofarkut tai leveät lahkeet eivät koskaan ole tuntuneet minusta oikeilta. Sen sijaan aina, kun korkea vyötärö tulee muotiin, vaatteet ovat mallissaan.

Madonna tasaraitapaidassaan, henkseleissä ja mustassa lippalakissa on edelleen vaan ihana. Ja kiharat hiukset saavat mielellään olla pöyheät ja isot.

Olisi hienoa väittää, että tapa katsoa maailmaa on vain korkeakulttuurin muovaama. Suurempi vaikutus lienee silti ollut viihdemaailman idoleilla.

Rakastin Okalinnut-sarjaa. Sen päähenkilö Meggie Cleary käytti tanssiaiskohtauksessa leninkiä, jonka väri kuulosti ihanalta: ruusuntuhka. Vasta vuosia myöhemmin hoksasin, että roosa kihlajaismekkoni oli kopio puvusta, jossa sankaritar laskeutui alas portaita Ralph De Bricassartin eteen. Tärkeissä tapaamisissa käytän vaistomaisesti punaista, koska Chris de Burgh ja Lady in Red.

Lempielokuvaparini oli Rob Love ja Demi Moore. Vanha St Elmo’s fire -elokuva on niin tuttu, että voisin luetella repliikin toisensa perään. Samoin Pretty in Pink, Sininen laguuni ja . Mitä lienevätkään nuo ja ruotsalaisen Lotta-sarjan kirjat opettaneet?

Kauhistuttaa jo tunnustaa, mutta odotusta miehistä muovasivat aikanaan rokkitähtien ohella ainakin MacGyver, Sonny Crockett ja Bercerag. Puhumattakaan Taistelupari Makepeacen ja Dempseyn kihisevästä suhteesta.

Toisinaan on terveellistä rehellisesti vilkaista salaiseen muistolaatikkoonsa. Liika nostalgia on ummehtunutta. Pahimmillaan se sulkee silmät kaikelta uudelta. Kehittymistä ei koskaan pidä lopettaa. Jokaiselta vuosikymmeneltä on kuitenkin lupa ottaa mukaansa jotain, joka oli tärkeää.

Mieti siis hetkinen, mikä sai sydämesi läpättämään kauan sitten. Mitä soi kasettimankassasi illalla, kun nukahdit? Entä millaisen lopun sai lempirakkaustarinasi? Keneen samaistuit?

Ymmärrät ehkä jotain vanhaa ja samalla hyvin uutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?