"Tulevaisuuden osaajat tulevat Tampereelta", kirjoittaa Aamulehden kolumnistina aloittava Mari Walls - Kolumnit - Aamulehti

"Tulevaisuuden osaajat tulevat Tampereelta", kirjoittaa Aamulehden kolumnistina aloittava Mari Walls

3.2.2019 7:38

Vajaat viisi vuotta sitten tamperelaiset korkeakoulut lähtivät yhdessä selvittämään, miten ja millä alueilla ne voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman.

Tampere3-nimellä tunnettu, välillä värikäskin prosessi eteni vuoden vaihteessa tärkeään ja näkyvään etappiin, kun Tampereen teknillisen yliopiston ja vanhan Tampereen yliopiston yhdistymisestä syntyi uusi Tampereen yliopisto, nyt kuukauden ikäinen.

Yhdessä pääosin omistamansa Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa uusi yliopisto muodostaa Suomen monialaisimman ja toiseksi suurimman korkeakouluyhteisön, jonka osaamiskärjet ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta.

Korkeakouluyhteisö rakentuu kolmen omaleimaisen ja vetovoimaisen korkeakoulun vahvuuksille ja aivan erityisesti niiden uudenlaisille yhdistelmille. Ylittämällä perinteisiä tieteiden ja koulutusalojen rajoja tutkijamme ja opiskelijamme haluavat ratkaista suomalaisen yhteiskunnan ja koko ihmiskunnan viheliäisimpiä ongelmia.

Uusi yliopisto ja korkeakouluyhteisö näkyvät ja kuuluvat Tampereella jo siksi, että korkeakouluyhteisössä työskentelevien ja opiskelevien määrä vastaa lähes viidennestä Tampereen väkiluvusta.

Tampere on pitkään nauttinut Suomen suosituimman asuin- ja opiskelupaikkakunnan asemasta. Paluumuuttajana nuoruuteni kotikaupunkiin voin sanoa, että aivan ansaitusti! Vireään ja mutkattomaan kaupunkiin on helppo tulla ja asettua niin kotimaasta kuin kauempaakin.

Tamperelaisten korkeakoulujen menestystä on aina vauhdittanut kaupungin tuki. Tampere3-prosessia kaupunki edisti lähtemällä perustajajäseneksi Tampereen korkeakoulusäätiöön ja luovuttamalla säätiölle omistamansa Tampereen ammattikorkeakoulun osakkeet.

Uuden yliopiston säätiön perustajiin kuuluu myös monia muita keskeisiä Tampereen ja Pirkanmaan elinvoiman rakentajia, muiden muassa Pirkanmaan liitto ja Tampereen kauppakamari.

Kehittyvä kaupunkiympäristö on upein mahdollinen kiihdyttämö tutkimukselle ja uusille innovaatioille, liittyivät ne sitten jatkuvaan oppimiseen, työelämän murrokseen, väestön ikääntymiseen, kiertotalouteen tai tulevaisuuden energiaratkaisuihin.

Esimerkki tulevaisuuden kaupunkilaboratoriosta toimii jo nyt Tampereen Hiedanrannassa, jossa kaupunkilaiset, yritykset, tutkimusorganisaatiot ja yhteisöt kehittävät elävää ja monimuotoista kaupunkikulttuuria sekä älykkyyttä, kestävyyttä ja hiilineutraalin kiertotalouden ratkaisuja.

Varmistetaan yhdessä, että tulevaisuuden osaajat tulevat Tampereelta!

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos