Kolumni: Kolme vuotta sitten lääkäri kertoi uutisen, joka muutti elämäni – kaksosten isänä kadun vain yhtä asiaa - Kolumnit - Aamulehti

Kolme vuotta sitten lääkäri kertoi uutisen, joka muutti elämäni – kaksosten isänä kadun vain yhtä asiaa

17.1.2019 7:30 | Päivitetty 2.2.2019 10:18

Kolmisen vuotta sitten kuulin uutisen, joka muutti elämäni. Vaimolleni ultraäänitutkimuksen tehnyt lääkäri kertoi, että yhden lapsen sijasta odotimmekin kahta. Ei tarvinnut pohtia, mikä olisi sopiva ikäero toisen ja kolmannen välillä. Sitä tuli kymmenen minuuttia.

Sen jälkeen on vauhtia riittänyt. Monikkoarki on ollut antoisaa – onnea ja iloa saimme moninkertaisesti. Ainutlaatuisen sisarussuhteen kehittyminen on ihmeellistä seurattavaa.

Ajoittain on ollut myös äärimmäisen raskasta. En ruodi yksityisasioitani yksityiskohtaisesti, mutta voisin tiivistää, että kaksi ei mene siinä missä yksikin. Ja päivääkään en vaihtaisi, mutta aika monta valvottua yötä kyllä.

Talouttakin on pitänyt pohtia entistä tarkemmin – kaikkea kun pitää yleensä ostaa kaksin kappalein.

Monikkoperheitä tuetaan Suomessa periaatteessa hyvin. Meillekin tarjottiin kaupungin kotipalvelua, ja jonkin verran sitä hyödynsimme. Esimerkiksi äitiysavustuksen saimme kolminkertaisena.

Vanhempainrahaakin oli tarjolla 60 päivää enemmän kuin perheille, joissa syntyy kerralla yksi lapsi. Silti iloitsin kovasti uudistuksesta, joka parantaa tilannetta entisestään. Huhtikuusta alkaen isyysvapaassa huomioidaan, että perheeseen voi syntyä kerralla useampi kuin yksi lapsi. Esimerkiksi kaksosten isän isyysvapaa pitenee 18 arkipäivällä ja kolmosten 36:lla. Olisi kelvannut minullekin.

Periaatteessa yhteiskunta saa silti monikkolapsista paljousalennusta. Kaksosista myönnetään pidennyksistä huolimatta yhä selvästi vähemmän perhevapaata kuin kahdesta eri aikaan syntyneestä lapsesta.

Monikkoperheiden perhevapaita voitaisiin pidentää entisestään. Varsinkin eri rytmissä elävien kaksosten hoitaminen etenkin vauvavaiheessa on niin vaativaa, että yhteiskunnan on hyvä mahdollistaa molempien vanhempien jääminen kotiin pitkäksi ajaksi.

Jälkikäteen ajateltuna minua kaduttaa, etten pitänyt kaksostemme vauva-aikana tavalla tai toisella vielä enemmän vapaata töistä. Äitiysvapaalla olleen vaimoni kuorma oli ajoittain huolestuttavan suuri. Ei ole ihan yksinkertaista imettää yhtä sylissä, heijata toista sitterissä ja lukea esikoiselle iltasatua samaan aikaan, kun isä on iltavuorossa.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja ja uutispäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos