Matti Kuuselan kolumni: Erikoinen ehdotus herra tasavallan presidentille - Kolumnit - Aamulehti

Herra tasavallan presidentti, minulla olisi erikoinen ehdotus... kirjoittaa Aamulehden toimittaja Matti Kuusela

Kolumni: Matti Kuuselalla on ajatus siitä, ketkä ainakin pitäisi kutsua seuraaviin Linnan juhliin.

21.6.2019 7:09

Herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Jos sattuman oikusta, ihmeen kautta tai kauniisti johdatettuna osutte lukemaan tätä juttua, ottakaa ystävällisesti rintataskusta kynä, povitaskusta lehtiö ja raapustakaa ylös kaksi nimeä: Heli ja Pekka Mustonen.

Ja perään vielä paikkakunta: Valkeakoski.

Siinä teille tärkeimmät kutsuttavat presidentin linnaan ensi joulukuussa.

Kutsun ansaitsisi myös Helin kehitysvammainen tytär Hanna Elina, mutta epäilen, että hän ei viihtyisi juhlissa, joissa ei saa pinaattilettuja.

Hän saattaisi myös innostua laulamaan Kirkaa ja joululauluja niin pontevasti, että illan bändi jäisi häpeään.

Sitä paitsi: television muotikommentaattoreilla menisi kieli solmuun, kun he yrittäisivät löytää järkevän luonnehdinnan Hannan päähineelle.

Se olisi nimittäin jääkiekkokypärä. Ilman sitä Hanna tuntee olonsa turvattomaksi.

Mitä Sami Sykkö ja kumppanit keksisivät? ”Vaalea kaunotar rikkoo tietoisesti pukukoodia, mutta hänellä on siihen syynsä, onhan Valkeakoski, hmm, Lempäälän naapurikunta.”

Ehkä hieman haettua?

Miksi ihmeessä kirjoitin äsken muitta mutkitta ”Helin kehitysvammainen tytär?” Onhan Hanna paljon muutakin kuin kehitysvammainen.

Mutta näinhän me tavikset teemme, liian usein, laiskuuttamme tai tyhmyyttämme. Näemme kehitysvammaisen ihmisen vain tämän yhden ominaisuuden kautta.

Minulla on polvivamma. Ja totisesti se vaikuttaa elämääni suuresti. Lisäksi olen epäsosiaalinen ja seurassa miltei mykkä. Silti minua ei luonnehdita julkisuudessa ”Matti Kuusela on polvimammainen” tai ”Matti Kuusela on epäsosiaalinen” vaan esimerkiksi ”Matti Kuusela on runoutta harrastava nokialainen toimittaja, kahden lapsen isä ja kahden lapsen pappa”.

Samalla tavalla Hannan voisi esitellä: ”Hanna on laulua ja uimista harrastava nuori valkeakoskelainen nainen ja rakastettu tytär”. Ja jos asiayhteys välttämättä vaatisi, perään voisi lisätä: ”jolla on kehitysvamma”.

Ja minun tapauksessani: ”jolla on polvivamma ja puhevamma”.

Mutta vakavasti puhuen – Heli ja Pekka Mustonen ovat parasta, mitä tämä kohti litteyttä pelottavaa vauhtia kulkeva kansakunta saa aikaan.

Ilman heidän kaltaisiaan emme kohta tiedä, mikä elämässä on kauneinta.

Lempeä, peloton katse, joka pyyhkii surun silmistäsi sun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut