Ehdokkaasta edustajaksi: Vahvojen naisten ja miesten joukon tehtävä on nyt viedä eteenpäin Pirkanmaalle tärkeitä asioita - Kolumnit - Aamulehti

Ehdokkaasta edustajaksi: Vahvojen naisten ja miesten joukon tehtävä on nyt viedä eteenpäin Pirkanmaalle tärkeitä asioita

15.4.2019 6:15

Aamulehti

Viime yönä pelin luonne muuttui. Läpi päässeet kansanedustajat eivät ole enää ehdokkaita vaan edustajia. He edustavat koko Suomea ja pirkanmaalaisten joukko koko Pirkanmaata. Keskeiseen rooliin nousee yhteistyökyky ja taito tehdä kompromisseja.

Hallitusvastuuseen päätyvien ensimmäinen tehtävä on neuvotella koko Suomea parhaiten eteenpäin vievä ja toteuttamiskelpoinen hallitusohjelma. Pelin luonne siis vaihtuu mutta maailma ja Suomi eivät vaalituloksen voimasta mihinkään muutu.

Päätöksenteon ensimmäinen vaihe on todeta, miten menee. Peruslähtökohdat ovat hyvät, vaikka vaalikampanjoiden perusteella kaikki onkin huonosti ja maassa on pelkkää korjattavaa: Suomella ja maailmalla menee paremmin kuin ennen ja suunta on hyvä. Hyvinvointivaltio voi edelleen varsin hyvin mitattuna muun muassa tulonsiirroilla ja julkisen sektorin suhteellisella rahoitusosuudella.

Tuloerot Suomessa ovat Euroopan alhaisimmat, eivätkä ne ole juuri kasvaneet. Suurituloisia on verraten vähän, ja he maksavat paljon veroja.

Ilmastonmuutoksen itseruoskinta on vailla pohjaa: suomalaiset ja suomalaiset yritykset ovat tehneet töitä hiilijalanjälkien pienentämiseksi jo vuosikausia ja tekevät yhä enemmän. Tämä paitsi pelastaa maailmaa myös rahoittaa omaa hyvinvointiyhteiskuntaamme teknologiayritysten verotulojen kautta.

Näistä hyvistä lähtökohdista edustajien pitää varmistaa työllisyyden kasvu ja yritysten toimintaedellytykset. Vain kakun kasvattaminen kasvattaa hyvinvointia huoltosuhteen vain heiketessä.

Pirkanmaan edustajien joukossa on uuden eduskunnan ikähaitarin ylä- ja alapää: Jukka Gustafsson, 72, ja Iiris Suomela, 24. Pirkanmaan 19 edustajasta noin kolmannes on uusia. Tämän vahvojen naisten ja miesten joukon tehtävä on nyt viedä eteenpäin Pirkanmaalle tärkeitä asioita, ja tämä tehtävä on vahvasti vain heidän harteillaan.

Tampere on Suomen toiseksi suurin metropolialue ja Suomen kasvukäytävän mielenkiintoisempi pää. Tämä tekee koko maakunnasta erityisen kehä kolmosen ulkopuolisessa Suomessa samoin kuin Sastamalan kaltaiset vahvat ja vireät alueelliset keskukset.

Pääradan lisäraiteet, kolmostien kehitys sekä suurten kaupunkien menestymisedellytykset ovat listan kärjessä.

Vaikein tehtävä on johtaa ja viestiä tämä niin, että kaikki suomalaiset pysyvät mukana, myös ne, jotka käyttivät ääntään mutta eivät saa edustajiaan läpi tai puoluettaan hallitukseen. Heitä on paljon, ja nyt valitut edustavat myös heitä. Tämä on syytä muistaa.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: