Kolumni: Pyöräilijän väistämissäännöt ovat monilta hukassa - Kolumnit - Aamulehti

Sama kysymys liikenteessä joka kevät: kuka väistää ja ketä?

12.5.2020 8:17

Aamulehti

Pyöräilykausi on lämpimien kelien myötä jälleen polkaistu käyntiin ja samalla liikenteessä on nähtävissä jokakeväinen ilmiö. Pyöräilijän väistämissäännöt ovat hukassa monilta tielläliikkujilta.

Viikonlopun pyörälenkillä yhden käden sormet eivät riittäneet laskemaan, kuinka monta kertaa suoraan ajavat autoilijat pysähtyivät antamaan tietä ylittäessäni ajorataa pyörätien jatketta pitkin. Näissä tilanteissa väistämisvelvollisuus on pyöräilijällä, jollei liikennevaloin tai liikennemerkein ole muuta osoitettu.

En väitä, että vika olisi vain autoilijoissa. Liikennesäännöissä olisi kerrattavaa monilla pyöräilijöilläkin.

Vaikka varovaisuus ja muiden huomioiminen liikenteessä ovat lähtökohtaisesti hyviä asioita, tilan antaminen väärässä kohdassa voi osoittautua karhunpalvelukseksi pyöräilijälle. Jos pyöräilijälle jää väärä käsitys siitä, kuka tilanteessa oikeasti on väistämisvelvollinen, hän saattaa myöhemmin toimia väärin vastaavanlaisessa risteyksessä ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Kesäkuun alusta voimaan astuva uusi tieliikennelaki sekoittaa soppaa entisestään. Uusi liikennemerkki osoittaa autoilijalle väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa, mikä tarkoittaa, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä pyöräilijää, joka ylittää ajorataa pyörätien jatkeella.

Merkkiä voidaan kuitenkin käyttää vain rakenteellisesti korotetun pyörätien jatkeen yhteydessä. Lisäksi Autoliitto on huolissaan, että uusi liikennemerkki muistuttaa ulkoasultaan hyvin paljon tavallista suojatien merkkiä, mikä voi aiheuttaa autoilijalle haastetta merkin erottamisessa.

Yksi muutos on myös se, että jatkossa pyörätien jatketta ei enää maalata tiehen, paitsi jos muulle liikenteelle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkein tai valo-ohjauksella.

Ja kuinka monelle on edes selvää, että pyörätien jatke ja suojatie eivät ole sama asia?

Vaikka uuden liikennemerkin tarkoitus on varmasti tehdä liikkumisesta turvallisempaa kaikille, lopputulos saattaa sekoittaa autoilijoita ja pyöräilijöitä entisestään.

Liikenteessä tekemieni havaintojen perusteella pyöräilijän väistämissäännöt kaipaisivat väistämättä yksinkertaistamista. Tai edes sitä, että jokainen kävisi kertaamassa, kuka taas väistääkään ja ketä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?