Keikalle jonottaminen on jokaisen fanin oikeus - Kolumnit - Aamulehti

Jonottaminen on jokaisen fanin oikeus – Valtavat konserttijärjestelyt rajoittavat mahdollisuutta kokoontua ja osoittaa rakkautta artistiin

Artistin keikalle jonottaminen voi tuntua innokkaasta fanista maailman tärkeimmältä asialta. Keikkajonossa saa parhaimmillaan uusia ystäviä ja pääsee kokemaan sellaista yhteisöllistä euforiaa, jota yksin parituntinen keikka ei tarjoa.

9.8.2019 7:03

Aamulehti

Tampereelle saapuu viikonloppuna kymmentuhatpäinen yleisö saksalaisen metallibändi Rammsteinin faneja. Innokkaimmat kiertävät bändin mukana maasta toiseen ja osoittavat uskollisuuttaan yhtyeelle.

Järjestäjä on ilmoittanut, että kumpanakin keikkapäivänä jonottaminen alkaa aamuyhdeksältä tarkoin osoitetussa paikassa. Aikaisemmin saapuvat joutuvat laputtamaan häntä koipien välissä kotiin tai muualle norkoilemaan.

En ollut uskoa korviani, kun kuulin järjestelystä. Vielä 10 vuotta sitten kiersin itse aktiivisesti suosikkiartistieni keikoilla. Eturivin paikoille jonottaminen oli tärkeä osa keikkakokemusta. Itse keikka kestää artistista riippuen parisen tuntia, mutta jonossa saatetaan istua vuorokausi ja pidempäänkin – jos keikkajärjestäjä sallii.

Jonottamalla varataan itselle paikka permannon eturivissä. Mitä aiemmin saapuu jonottamaan, sitä varmemmin pääsee parhaille paikoille. Myös istumapaikat ostaneille jonottaminen voi olla tärkeä yhteisöllinen kokemus.

Pisimmillään olen jonottanut keikalle kolme yötä ja päivää. Miksi ihmeessä? Koska se tuntui silloin maailman tärkeimmältä asialta. Sain keikkajonossa uusia ystäviä, joiden kanssa jaoimme palavaa rakkautta kyseiseen bändiin.

Kävimme vuorotellen ryhmissä hakemassa kaupasta syötävää ja huoltoaseman tai McDonald’sin vessassa peseytymässä. Osa jäi pitämään paikkoja jonoon. Meitä oli paljon, ja siksi uskalsi yöpyä makuupussissa parkkipaikan asfaltilla keskellä heinäkuista Helsinkiä.

Jälkikäteen katsottuna se oli uhkarohkeaa, jos ei typerää. Muistelen silti lämmöllä keikkaa ja etenkin sitä edeltäneitä vuorokausia. Toivoisin, että jokainen innokas fani pääsisi kokemaan sen yhteisöllisyyden tuoman euforian. Ei ehkä kolmeksi päiväksi, mutta edes vuorokaudeksi.

Ymmärrän myös keikkajärjestäjiä. Suomessa järjestetään vuosi vuodelta enemmän ja suurempia kansainvälisen tason ulkoilmakonsertteja, joiden lavarakenteiden, tehosteiden ja muiden puitteiden pystyttäminen on valtava urakka.

Fanien ei olisi turvallista hengailla työmaan vieressä, ja varmasti suureksi kasvava ihmismassa häiritsisi konsertin valmisteluja. Entä kuka olisi vastuussa, jos jollekin jonottajalle sattuisi jotain?

Toivoisin, että suuria keikkoja suunniteltaessa silti mietittäisiin faneja nykyistä enemmän. Miten yön yli jonottamisen voisi mahdollistaa niin, että se ei häiritsisi kaupungin normaalia elämää eikä konsertin rakennustöitä?

Faneille konsertti ei tarkoita kaupunkiin virtaavia turistirahoja tai kansainvälistä huomiota. Yksi konsertti jonottamisineen voi olla elämän tärkein kokemus – tai ainakin sellainen, jota kerrotaan vielä vuosien päästä kaihoisasti muistellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: