Voiko virus edetä Pirkanmaalla liian hitaasti? - Kolumnit - Aamulehti

Voiko virus edetä Pirkanmaalla liian hitaasti?

10.4. 17:26 | Päivitetty 10.4. 21:26

Aamulehti

Pirkanmaa on toistaiseksi onnistunut erinomaisesti koronavirusepidemian torjunnassa. THL:n perjantain tiedotteen mukaan Taysin erityisvastuualueella on koronan takia sairaalahoidossa ainoastaan 15 ihmistä. Yksikään ei Pirkanmaalla tiettävästi ole vielä kuollut virukseen. Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on kaikesta päätellen tilanne hallussaan.

Pirkanmaa on osoittanut, että se on pystynyt toistaiseksi pitämään epidemiakäyrän matalana. Se oli hallituksen tavoite ja se takaa tehohoitokapasiteetin riittävyyden.

Olen viime päivinä miettinyt, mitä tästä mallioppilaana olemisesta seuraa. Kun tartuntojen määrä lisääntyy näin hitaasti, sehän tarkoittaa käänteisesti sitä, että epidemia pitkittyy, kun potentiaalisia sairastuvia voi yhä olla 99 prosenttia maakunnan väestöstä.

Maalaisjärjellä ajatellen saattaisi jopa kuvitella, että epidemia voisi Pirkanmaalla tyrehtyä kokonaan. Mutta kun se ei mene niin. Pirkanmaa voi selviytyä koronaepidemiasta näin vähällä vain, jos se onnistuu venyttämään tautihuippua niin pitkälle, että koronaan on kehitetty rokote ja se on otettu Pirkanmaalla laajamittaisesti käyttöön. Toinen vaihtoehto on, että Uudenmaan ja Suomen ulkorajat pysyvät kiinni.

Suomen hallitus on kuitenkin jo väläyttänyt, että Uudenmaan rajat avautuvat kahdeksan vuorokauden kuluttua. Jos näin käy, Pirkanmaan tartuntatilanne muuttunee dramaattisesti, kun potentiaaliset tartuttajat lähtevät liikkeelle. Pitäisikö seuraavaksi sulkea siis Pirkanmaan ulkorajat?

Hallitus on siirtänyt Suomea poikkeustilaan pääosin hallitusti, kun se on noudattanut THL:n suosituksia. Kriisistä poistuminen onkin huomattavasti vaikeampaa, koska THL saattaa olla vielä kuukausien ajan sitä mieltä, ettei poikkeustoimia voi lopettaa.

Keneltä hallitus sitten kysyy neuvoa? Valtiovarainministeriöltä, elinkeinoelämältä, työmarkkinajärjestöiltä, Suomen Yrittäjiltä, Korkeimmat oikeudelta vai arkkipiispalta? Kuten moni on jo viisaasti todennut; poikkeusoloihin meneminen on huomattavasti helpompaa kuin sieltä pois tuleminen.

Suomen valtiontalous, kansantalous ja työllisyys eivät kestä loputtomiin poikkeusoloja. Suomen rajatkin on jossain vaiheessa avattava ja se avaa mahdollisuuden tartuntojen toiseen, kolmanteen ja kenties neljänteenkin aaltoon, vaikka hoitaisimme kotipesämme kuinka hyvin.

Tätä kirjoittaessani maailmalla on kirjattu 1 623 336 koronatartuntaa. Monissa kehittyneissäkin maissa tartunnat leviävät hallitsemattomasti. Olisi naiivia kuvitella, että maapallo pääsisi tästä vitsauksesta eroon muutamassa kuukaudessa.

Toivon Sanna Marinin hallituksen ministereille levollista pääsiäistä. Joudutte tekemään seuraavien kuukausien aikana erittäin vaikeita poliittisia päätöksiä eikä THL välttämättä seiso enää rinnalla.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö

Osion tuoreimmat

Luetuimmat