Mistä löydän apua lapsiperheen arkeen? - Kolumnit - Aamulehti

Kun akuuttia hätää ei ole, arkeen on vaikea saada apua – Kuka näkisi meidät aivan tavalliset lapsiperheet?

Ei ole kriisiä, mutta en ole neljään vuoteen viettänyt mieheni kanssa kahden kesken aikaa poissa kotoa. Eikä ole hätää, mutta en ole nukkunut vuosiin. Periaatteessa hyvinvoivat, ihan tavalliset lapsiperheet, ovat sosiaalisen avun sokeassa pisteessä.

22.9.2019 7:32

Aamulehti

Meillä on ihan hyvä perhe. Kaksi aikuista, kaksi lasta, työt ja koti. Normaalia arkea. Hyvä koulutus. Ystäviä ja harrastuksia. Tosin harrastuksille tai ystäville ei pienten lasten vanhemmilla paljon jää aikaa. Tai rahaa.

Harvalla on aikaa edes toisilleen.

Suurin osa lapsiperheistä on periaatteessa hyvinvoivia. Isolla osalla on verkostoakin lähellä, isovanhemmat tai naapurin teinit lastenhoitoapuna.

Osalla ei ole ketään. Ei ole mummia, joka noukkisi lapset päiväkodista tai hakisi viikonloppuna yökylään.

Kävisipä joku lajittelemassa pyykit.

Periaatteessa hyvinvoivien perheiden ongelma on se, että virallisten apuverkkojen silmissä heitä – meitä – ei ole.

Arki on siirtymistä aikataulusta toiseen, hoitamista, tarpeiden tyydyttämistä ja usein omista tarpeista luopumista. Nukutaan, jos lapset nukkuvat. Jos kukaan ei ole kipeä. Jos ei tarvitse tehdä töitä. Jos ei riidellä.

Välillä arki väsyttää, vaikka ei saisi. Niin on opetettu. Lapset ovat terveitä, sanovat. On hyvät työt ja koti, sanovat. Mikä hätä teillä on, kysyvät.

Lastenhoitopalveluja välittävät järjestöt ovat saatavilla, jos muistat ensin rekisteröityä palveluun, huolehtia verot, palkat, vakuutukset, tilinsiirrot ja melkeinpä työterveyshuollon nuorelle, joka tulisi pariksi tunniksi lapsia hoitamaan. Jos tulisi. Kysyntää nimittäin on. Vaikeaa. Ei tule rekisteröidyttyä.

Neuvolasta apua saattaa saada, jos on kovin väsynyt. Tai yksinhuoltaja. Tai kriisissä.

Entä jos ei ole kriisissä? Ihan tavalliselle lapsiperheelle on tärkeää pieni apu: sallittu vastuuttomuus.

Kuten eräs ystäväni taannoin totesi: välillä pitää saada kiroilla, puhua aikuisten asioista, harrastaa avoimesti seksiä, juoda liikaa viiniä ja – ennen kaikkea – nukkua kenenkään herättämättä.

Parisuhde on hyvinvoivan perheen ydin. Jotta parisuhde voi hyvin, jonkun pitää välillä katkaista lapsiperheen rutiinit, tulla ovelle ja sanoa: ”Menkää pois, me hoidamme tätä nyt hetken.”

Me Aamulehdessä haluamme tehdä näkyväksi nämä periaatteessa hyvinvoivat, tavalliset perheet. Siksi kerromme ihan tavallisesta arjesta ja ihmisistä, joilla ei ole akuuttia kriisiä, vaan sitä tavallista unettomien öiden, unohtuneiden laskujen ja jauhelihapäivällisten arkea.

Eräs perheestään kertonut äiti liikuttui tapaamisestamme. ”Ihanaa, kun joku kysyy, mitä meille kuuluu.”

Niin. Kun kukaan ei koskaan kysy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?