Miten sama päiväkotikuva voi maksaa 68 senttiä tai 6,90 euroa? - Kolumnit - Aamulehti

Miten sama päiväkotikuva voi maksaa 68 senttiä tai 6,90 euroa?

Koulu- ja päiväkotikuvien hintaerot ovat hämmästyttävän kovia. Hintojen olisi hyvä olla läpinäkyviä, kirjoittaa toimituspäällikkö Riina Nevalainen.

6.11.2019 6:48

Ryhmäkuva 6,90, tarrakuva-arkki 6,90, muotokuva 9,90, kaverikuva 13,90.

Lapsen päiväkotikuvien tilaus pitäisi tehdä näinä päivinä ja nyt harmittaa, ettei kotikuntamme ole kilpailuttanut kuvahintoja samalla tavalla kuin Tampere.

Aamulehti uutisoi maanantaina (4.11.), että Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa otettujen kuvien hinnat romahtavat lähiviikkoina, kun kilpailutuksen mukaiset uudet sopimukset astuvat voimaan.

Tampereen uudet hinnat ovat osin niin matalia, että niitä on vaikea uskoa todeksi. Jatkossa esimerkiksi ryhmäkuvan voi saada 68 sentillä ja muotokuvan 55 sentillä. Herää kysymys, mistä meidän päiväkotimme 6,90 euron kuvissa maksetaan. Miten saman tuotteen voi myydä vain murto-osan hinnalla?

Koulu- ja päiväkotikuvat ovat hieno perinne. Koulukuvissa on jotain viehättävän pysyvää ja mietittyä aikana, jolloin älypuhelimilla räpsitään suuria määriä kuvia jatkuvasti arjen ja juhlan lomassa.

Hinnat ovat kuitenkin nykyään paikoin niin korkeita, että kaikilla perheillä ei ole varaa kuvia lunastaa. Varsinkin, jos perheessä on monta lasta, maksettavaa voi tulla helposti yli sata euroa.

Hintoja on perusteltu monenlaisilla syillä. Muun muassa sillä, että kuvayritykset tukevat kilpailutuksista vastaavia vanhempainyhdistyksiä. Rahat toki palautuvat koululaisten eduksi vaikkapa retkikassan kautta. Tampereellakaan kuvien kilpailutuksen seurauksena alenevat hinnat eivät koske ainakaan toistaiseksi kouluja. Syynä on se, että koulut ja vanhempainyhdistykset haluavat jatkossakin huolehtia kilpailutuksesta yksin.

Olisi kuitenkin paljon mielekkäämpää, että luokkaretkien ja muun virkistystoiminnan kustantamiseen löytyisi läpinäkyvämpi ratkaisu kuin kuvausrahat. Koska maksaja on aina sama eli lasten vanhemmat, ei ole mitään syytä kierrättää rahoja kuvausyritysten kautta.

Tampereen perässä ainakin Kangasalla suunnitellaan kuvauspalveluiden kilpailuttamista. Sama olisi suotavaa myös muissa kunnissa. Päiväkotikuvien lisäksi olisi hyvä saada Pirkanmaan koulukuvaukset järjestelmällisen kilpailutuksen piiriin.

Kilpailutus vaatii omat työtuntinsa, mutta jo sen seurauksena perheet voivat säästää kymppejä, urakka kannattaa tehdä.

Kirjoittaja on toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat