Donald Trump yllätti ja käyttäytyi kuin presidentti - Kolumnit - Aamulehti

Trump yllätti ja käyttäytyi kuin presidentti – se oli voittajaksi julistautuneen suurvaltion johtajan puhe

9.1.2020 14:39

En ollut varmasti ainoa ihminen, joka seurasi keskiviikkona suoraa lähetystä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheesta hieman pelonsekaisin tuntein. Oltiinhan sodan partaalla, ja jopa kolmas maailmansota oli mainittu.

Ainakin minut Trump yllätti.

Odotin sitä samaa arvaamatonta, repivää ja öykkärimäistä käytöstä, johon Trumpin kanssa on viime vuosina totuttu. Puhujakorokkeella äänessä olikin viestinsä jämäkästi, selkeästi ja jopa uskottavasti välittävä valtionjohtaja.

Sanat oli harkittu tarkkaan. Paikoin kieli oli kovaa, mutta myös sovinnon kättä tarjottiin. Trumpille ominaiset ylilyönnit puuttuivat.

Myös asetelma oli suunniteltu tarkkaan: Trumpin takana molemmin puolin seisoi kaksi korkea-arvoista sotilasjohtajaa sotilaspuku yllään. Heidän rinnallaan liuta hallinnon korkeimpia johtajia.

Se oli voittajaksi julistautuvan johtajan puhe.

Myös viesti oli selvä: Iranin vaikutusvallan leviäminen on estettävä eikä maan sotilaallinen voima saa kasvaa.

Tämän Trump teki selväksi heti ensimmäisessä lauseessa, kun hän mahtipontisesti julisti: "Niin kauan kun minä olen Yhdysvaltain presidentti, Iranin ei koskaan sallita hankkia ydinasetta."

Hyvät huomenet hän toivotti vasta tämän jälkeen.

Trump kehotti muita maita hylkäämään lopullisesti Iranin kanssa solmitun ydinsulkusopimuksen, josta Yhdysvallat sanoutui irti 2018. Hän syytti Irania terrorismin lietsomisesta ja lupasi uusia pakotteita.

Trump ojensi myös sovinnon kättä ja tarjosi Iranin johdolle neuvotteluja ja yhteistyötä. Yhdysvaltain "valmiutta neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja" korostettiin myös pian puheen jälkeen YK:n turvallisuusneuvostolle toimitetussa kirjeessä.

Sovinnon ja rauhan viestiä Trump pönkitti muistuttamalla, että Yhdysvalloilla on maailman vahvimmat sotavoimat ja parhaat aseet ja että uusia, entistä tehokkaampia aseita on kehitteillä.

Iranin korkeimpaan johtoon kuuluneen Qassim Suleimanin salamurha Irakissa oli iso riski. Trump teki selväksi, että riski kannatti ottaa.

Trump on avannut vaalikampanjansa rytinällä ja itsetietoisen johtajan elkein. Ei Trump muuttunut ole, ja saamme varmasti vielä nähdä myös sitä tutumpaa Trumpia.

Varmaa on myös se, että seuraan marraskuun presidentinvaalien ääntenlaskennan etenemistä henkeä pidätellen. Enkä ole ainoa.

Kirjoittaja Aamulehden toimittaja, joka työskenteli aikanaan pitkään ulkomaantoimittajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut