Pariisin kesäolympialaisiin on enää neljä vuotta – on jo kiire perustaa Suomen breakdance-maajoukkue - Kolumnit - Aamulehti

Pariisin kesäolympialaisiin on enää neljä vuotta – on jo kiire perustaa Suomen breakdance-maajoukkue

Mikko Husa oli paikalla Pyeongchangissa 2018.

14.7.2020 6:30 | Päivitetty 14.7.2020 10:40

Aamulehti

Lauantai-iltaisin TV1:ssä jossitellaan kirjailija Jari Tervon johdolla historian eri käänteillä. Siispä jossitellaan mekin hiukan urheilun asioilla ja annetaan lopuksi nuorille tanssijoille käyttökelpoinen uravinkki.

Entä jos wuhanilaiselta lihatorilta ei olisi koskaan lähtenyt liikenteeseen koko maailman uusiksi muovannut virus?

Ainakin urheilussa olisi nyt valtaisasti kuhinaa ja kohinaa. Tokion olympialaisten avajaisiin olisi enää kymmenen yötä lusittavana. Keitähän pirkanmaalaisia urheilijoita matkaisi Japanin maaperälle?

Voisi helposti kuvitella, että ainakin nyrkkeilijä Mira Potkonen sekä yleisurheilijat Reetta Hurske ja Maria Huntington olisivat armoitettujen joukossa. Ja kenties myös tamperelainen skeittari Jaakko Ojanen.

Rullalautailu on yksi Tokion olympialaisten uusista lajeista, ja Suomelle saatiin kuin saatiinkin synnytettyä skeittimaajoukkue, vaikka laji ei olekaan parhaiten tunnettu virallisista rakenteista.

Ojasen ohella skeittimaajoukkueen toinen keihäänkärki on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuuden omaava Lizzie Armanto, yksi maailman parhaista.

Toisaalta Tokion kisojen siirtyminen säästää kansakunnan vuodeksi niiltä urheilujutuilta, joissa kysytään Seppo Rädyltä ja Juha Miedolta, onko skeittaus urheilua ollenkaan. Rädyn vastaukset olisivat totutun lyhyitä, kun kirosanat olisi pakko siivota pois.

Ja voi sitä suomalaisen urheilukansan tunteiden ristiaallokkoa, jos ja kun Armanto on vuoden kuluttua ainoa sinivalkoinen kultamitalisti!

Tokion olympialaisten muut uudet lajit ovat kiipeily, karate ja surffaus. Ne pysyvät kisaohjelmassa, kun Pariisin kesäolympialaiset avataan heinäkuun lopulla 2024.

Kansainvälinen olympiakomitea on suuressa viisaudessaan huomannut, että ihan kaikki nuoret kansalaiset eivät välttämättä riehaannu painista, pariairokaksikoista ja moukarin aamukarsinnoista.

KOK haluaa siksi olla nuorekas. Tai siis haluaa esiintyä nuorekkaana.

Ja juuri tästä syystä Pariisin olympialaisten uusi laji on breakdance.

Kyllä, juuri se kaduilla syntynyt tanssilaji, jossa huimapäät pyörivät selällään tai päällään ja jonka kulttuurisessa dna:ssa on paljon yhteistä graffititaiteen kanssa.

Miten on Seppo Räty, onko breikkaus urheilua?

Noh, asiattomuudet sikseen. Vielä vuosituhannen vaihteessa Suomessa breikkaus oli voimissaan, mutta sittemmin se on häipynyt takavasemmalle.

Toivottavasti jossain tanssistudiolla tajutaan kaivaa lajiveteraanit esille valmentamaan lupaavia olympiaurheilijoita. Aikaa on vielä neljä vuotta, ja olympialaisen näyttämön luulisi kiinnostavan maamme lahjakkaita tanssijoita.

Pasila, Porilaisten marssi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: