Aamulehden kolumni: Huuhkajafanit tahtovat rakastella Riveä, mutta pelko Via Dolorosasta vaanii alati - Kolumnit - Aamulehti

Huuhkajien Via Dolorosa on nyt tarvottu, loppuviikosta Tampereella rakastellaan Riveä

Kolumni: Tänä syksynä fanit laulavat Huuhkajat vihdoin ja viimein arvokisoihin, uskoo Aamulehden toimittaja Olli Koikkalainen.

Kolumnikuva: toimittaja Olli Koikkalainen

4.9.2019 9:45

Aamulehti

Harvassa ovat ne harrastukset, joissa vaaditaan yhtä suurta mieltymystä masokismiin kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen fanittamisessa.

Runsaan parinkymmenen vuoden aikana olen saanut kyseenalaisen kunnian kokea paikan päällä legendaarisen oman maalin Teuvo Moilasen takapuolen kautta lokakuun kaatosateessa, nöyryyttävän häviön Moldovassa, rökäletappiot Moskovassa ja Tukholmassa, Shefki Kuqin mokaaman avopaikan Tshekissä ja ties mitä muuta masentavaa.

Kannattajien epäviralliseksi tunnuslauluksi vakiintui jo vuosia sitten Tommi Läntisen Via Dolorosa "Kärsimysten tie". Kappaleen raastava kertosäe kuvaa täydellisesti sitä fanin sydäntä aivan liian usein vihlovaa tunnetta, kun Huuhkajat onnistuu jälleen kerran sössimään yhdet arvokisakarsinnat.

Myös oma uskoni suureen unelmaan – että Huuhkajat pääsisi vihdoin ja viimein EM- tai MM-lopputurnaukseen – on ollut todella kovalla koetuksella. Erityisen raskaita olivat Mixu Paatelaisen alaisuudessa pelatut umpisurkeat karsintaottelut vuonna 2015.

"Tunge hanuriin se joulukuusi!”

Mitta alkoi täyttyä pääsiäisenä 2015 vierasottelussa Belfastissa. Kun Pohjois-Irlanti rankaisi nopeasti Suomen helpoista virheistä, kannatuslaulumme muuttuivat päänaukomiseksi surullisenkuuluisaan joulukuusitaktiikkaansa hirttäytynyttä Paatelaista ja hänestä tiukasti kiinni pitänyttä Palloliittoa kohtaan.

Seuraavana kesänä Unkari-ottelussa katsomosolvaukset loivat Olympiastadionille jo niin aggressiivisen tunnelatauksen, että pelaajatkin ovat kertoneet hämmentyneensä siitä. Moni meistä oli vaivautunut Pohjoiskaarteen fanikatsomoon ilmiselvästi vain päästäkseen purkamaan turhautumistaan huutelemalla ylimieliselle Mixulle ja Palloliiton jääräpäisille pomoille.

Kun Unkari vei vielä voiton loppuhetken maalilla, fanien tuntemuksia kuvasti parhaiten Radio Suomipopin hovimuusikko Ilkan väännös Arttu Wiskarin Sirpa-kappaleesta:

Stadikalla suomifanit huusi: ”Tunge hanuriin se joulukuusi! Tolla taktiikalla voiton saa Färsaarista.” Palloliitto miestä turhaan säästää, vapaalle voi Paatelaisen päästää. EM-kisat Mixu tsiigaa lähibaarista.

Tällä kertaa Palloliitto vastasi fanien huutoon ja antoi Paatelaiselle kenkää heti Unkari-tappion jälkeen. Niitä karsintoja ei enää onnistuttu pelastamaan, ja vielä Hans Backen luotsaama nollan voiton vuosi 2016 oli totaalinen pohjanoteeraus.

”Uusi aikakausi koittaa, kiitos riveluution”

Sitten alkoi tapahtua jotain, mitä on hankala selittää. Markku ”Rive” Kanervan johdolla Suomi on onnistunut kääntämään kurssinsa totaalisesti, kun Huuhkajat on löytänyt toimivan taktiikan, moni yksilö ovat puhjenneet kukkaansa ja tasaisiakin pelejä on kääntynyt Suomen eduksi.

Monet riveluution nimellä kulkevan vallankumouksen hienoimmista hetkistä on koettu Tampereen Ratinassa, jossa Kanervan luotsaama huuhkajalauma on pelannut viimeiset kaksi vuotta hurmoksessa: viisi matsia, viisi voittoa maalierolla 8–0!

Joukkueen hurmos on levinnyt kiitettävästi myös katsomoon. Huuhkajafanit näkyvät ja kuuluvat Tampereen kaduilla ja täyttävät Ratinan ääriään myöten tällä viikolla peräti kahdesti. Myös kannatuslaulut ja -huudot ovat äänekkäämpiä kuin koskaan, ja vuosien tauon jälkeen niistä kaikuu iloa ja optimismia:

Oi meidän rakas Suomi, en tiedä parempaa. Nyt kisoihin me mennään, Riven johdolla. Uusi aikakausi koittaa, kiitos riveluution. Ja Pohjoiskaarre laulaa, aika meidän tullut on!

Jos Huuhkajat onnistuu kaatamaan torstaina Kreikan ja nappaa vielä Italialta sunnuntaina edes pisteen, Suomi on lähempänä EM-kisapaikkaa kuin kenties koskaan.

Ei kannata siis hämmästyä, jos Tampereella törmää loppuviikosta hilpeisiin kööreihin hoilaamassa Ratinan katsomoistakin tuttua Pelle Miljoona -väännöstä Tahdon rakastella Riveä. Usko tämän toteutumiseen on kova, vaikka takaraivoon onkin taottu, että Via Dolorosan pelko on viisauden alku.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja, jonka toistaiseksi hienoin Huuhkaja-hetki on koettu Puolan Bydgoszczissa syksyllä 2006.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut