Kaupin urheilupuiston asemakaava herättää vielä paljon intohimoja - Kolumnit - Aamulehti

Kaupin urheilupuiston uusi asemakaava herättää vielä paljon päänvaivaa ja intohimoja

15.10.2020 6:30

Not in my backyard eli nimby on huonossa maineessa oleva ilmiö, mutta on asenteessa jotain hyvääkin.

Kun Tammelassa sijaitsevan lapsuudenkotini viereen vuonna 1972 rakennettiin uutta kerrostaloa, isäni sadatteli kunnon nimby-hengessä. Hänestä ruma elementtitalo tuli peittämään arvokkaan näkymämme Kaupin metsään.

Olin vielä pieni, mutta muistan ajan muutenkin herkkänä. Puu-Tammelan purkaminen nostatti Tampereella tunteita, ja edessä oli taistelu Kekkosentiestä.

"Kun olin pikkupoika, Kaupissa näki usein jopa liito-oravia", isäni kuiskasi minulle. Salaperäinen olento kuulosti Aku Ankan Tikulta ja Takulta.

Kaupunkilaispoikana isäni osasi arvostaa luonnontilaisia virkistysalueita ja puistoja, lähijärviä ja metsiä. Nuorena hänellä oli rannassa vene, jolla hän vei Petsamossa asuvaa äitiäni Nässyn saariin.

Joitakin vuosia sitten löysin metsälenkilläni mutkaisen männyn, jonka kuva on otettu isoäitini albumiin lähes sata vuotta sitten. Sydämessä läikähti.

Kauppi on tehnyt itsestäni sen, mikä olen nyt. Pikkutyttöinä rakentelimme metsässä majoja ja vietimme tuntikausia puussa istuen. Ulkoilutimme naapuruston koiria ja imimme ponin tuoksua Ollin-tallilla.

Kaupissa olen oppinut juoksemaan, uimaan, hiihtämään, ratsastamaan ja tutustunut jopa jousiammuntaan.

En ole ainoa. Kauppi on tamperelaisille rakas paikka, kaupungin keuhkot. Vapaasti saavutettavine metsineen ja rantoineen se on ollut vahva vetovoimatekijä myös muualta tänne muuttaneille.

Siksikin on hämmentävää, että virkistysalueen nykyinen, voimassa oleva asemakaava on ajalta ennen kuin kävimme isäni kanssa liito-oravakeskustelun eli vuodelta 1970.

Kyseistä vuosikymmentä ei voi parhaalla tahdollakaan kutsua ympäristönsuojelun kulta-ajaksi.

Parhaillaan asemakaavaa muutetaan, mutta kaupungin omistama arvokas alue olisi ansainnut tarkempaa huomiota ja huolenpitoa jo paljon aiemmin.

Kaavoitustyössä on luvattu ottaa huomioon ympäristöarvot ja kolmen kilometrin päässä keskustasta olevan alueen merkitys kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena.

Toivon päättäjille suurta viisautta ja kaukonäköisyyttä, sillä sitä he tulevat tarvitsemaan.

Kävijämäärät Kaupissa ovat räjähtäneet. Liikuntalajeja on tullut lisää ja aika ajoin pintaan nousevat intohimot hiihtäjien, kävelijöiden, pyöräilijöiden ja luistelijoiden välillä kertovat koruttomasti, ettei tilaa ole rajattomasti.

Kilpaurheilulla on Kaupin käyttöön omat intressinsä. Asuntoja järvinäkyminkin pitäisi saada myydyksi.

Hankalin yhtälö taitaa olla se, että nykyisin liikkumaankin on päästävä autolla.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?