”Jotain mellakantynkää siellä on ollut” – Jääkiekko tuhoaa urheilun arvostusta vauhdilla - Kolumnit - Aamulehti

”Jotain mellakantynkää siellä on ollut” – Jääkiekko tuhoaa urheilun arvostusta vauhdilla

Kiekkoilijoiden kommentit ja itsekeskeiseltä vaikuttava arvomaailma leimaavat helposti koko urheilua.

24.8.2020 19:15

Suomalaisessa urheilukeskustelussa nousee ajoittain esille ajatus arvostuksen puutteesta.

Osa urheilijoista, valmentajista ja päättäjistä kokee, että he eivät saa työlleen ja saavutuksilleen riittävää huomiota, kunnioitusta tai taloudellista korvausta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Valitettavasti arvostuksen puutteelle on taas konkreettisia syitä. Jääkiekkopiireistä on kuulunut pitkin viime viikkoja kommentteja, joiden perusteella kaukalossa eletään yhä aivan omissa maailmoissa ja omilla säännöillä.

Esimerkiksi kommentit jääkiekon MM-kisoihin ja Valko-Venäjän kisaisännyyteen ovat olleet laimeita.

Oman panoksensa keskusteluun on antanut viimeksi KHL-seura Jokerien ammattilaiset. Oman kuplan ulkopuoliset tapahtumat eivät jääkiekkoilijoita kosketa, koska he ovat urheilijoita.

Jokerien on määrä aloittaa kautensa puolentoista viikon päästä vierasottelulla Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä, mikäli joukkue pystyy koronavirusrajoitusten takia sarjaan ylipäätään osallistumaan.

Valko-Venäjällä on käynnissä kansannousu Aljaksandr Lukashenkan pitkän diktatuurin kukistamiseksi. Lukashenka on vastannut laajoihin mielenosoituksiin väkivallalla ja mielivaltaisilla pidätyksillä.

Jokereissa valkovenäläisten kokema tuska ei liikoja paina, sillä nyt on aika keskittyä urheiluun. Lauri Marjamäki totesi MTV:n haastattelussa viime viikolla, että päävalmentajan tehtävä ei ylipäätään ole jääkiekon ulkopuolisten asioiden miettiminen. Hän arvioi myös, että poliittisia juttuja ei kannata sekoittaa urheiluun.

– En ole hirveästi korvaa lotkauttanut. Uskon, että olemme ammattimaisissa käsissä, oli tilanne mikä tahansa, Marjamäki sanoi haastattelussa, joka käsitteli koronavirusepidemiaa ja Valko-Venäjän tilannetta.

Jokerien ja Suomen maajoukkueen tähtipuolustaja Mikko Lehtonen oli samassa MTV:n haastattelussa Marjamäen tavoin huolissaan lähinnä joukkueensa turvallisuudesta.

– Olen lukenut uutisista, että jotain mellakantynkää siellä on ollut. Ei anneta sen vaikuttaa. Annetaan heidän mellakoida keskenään.

Urheilun arvostuksen kannalta jääkiekkoväen näkemykset ovat murheellisia.

Suomalaisten urheilijoiden uusi polvi osaa jo näyttää empatiaa ja suvaitsevaisuutta, mutta kiekkoilijoiden kommentit ja itsekeskeiseltä vaikuttava arvomaailma leimaa helposti koko urheilua. Siitä kärsivät kaikki.

Tällaisten kommenttien jälkeen urheilun on taas hiukan vaikeampi perustella itseään fiksuna ja vastuullisena harrastuksena, toimijana ja yhteistyökumppanina.

Ja jos ihmisoikeudet ei maailmanlaajuisesti kiinnostakaan, Marjamäen ja Lehtosen luulisi pohtivan edes valkovenäläisten kollegojensa ja heidän läheistensä hyvinvointia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: