Aamulehden kolumni: Laiska ja tyhmä? Moni nepsy-piirteinen leimataan työpaikalla - Kolumnit - Aamulehti

Laiska ja tyhmä? Moni nepsy-piirteinen leimataan työpaikalla

16.10.2019 6:00

Siitä harvoin puhutaan, että nepsy-piirteisistä lapsista kasvaa nepsy-piirteisiä aikuisia. Työpaikoilla auttaisi vahvuuksiin keskittyminen ja puhuminen: mikä haittaa ja mikä auttaa työntekoa? Voiko häiritseviä ärsykkeitä poistaa?

Yhä enemmän puhutaan nepsy-piirteisistä lapsista, jotka tarvitsevat tukea. Onneksi. Neuropsykiatrisia häiriöitä ovat esimerkiksi adhd, autismikirjon häiriö, Touretten oireyhtymä tai kehityksellinen kielihäiriö.

Sen sijaan harvoin puhutaan, että näistä lapsista kasvaa nepsy-piirteisiä aikuisia. Jo pieni tuki auttaisi heitä pärjäämään työssä ja vanhempana, mutta tietoisuus nepsy-piirteistä voi olla työpaikoilla ja perheissä ohutta.

Adhd:n oireita ovat tarkkaamattomuus, impulsiivisuus ja aktiivisuus. Oireet voivat lievittyä aikuisena. Tarkkaamattomuus on oireista pysyvin – ja näkyy vähiten ulospäin. Adhd:n tarkkaamattomasta muodosta käytetään joskus nimitystä add.

Monia adhd-oireisia mitätöidään. Heitä pidetään laiskoina, saamattomina ja tyhminä. Heille saatetaan sanoa: ”Äh, kyllä mustakin tuntuu joskus tolta! Laita asiat kalenteriin! Tsemppaa vähän!”

Totta onkin, että kuka tahansa meistä voi joskus tunnistaa itsensä adhd-oireista. Toisilla oireet ovat kuitenkin pysyviä. Diagnosoiduilla haitta on vakava ja päivittäinen.

Oireita on myös niillä, jotka eivät ole hakeneet tai saaneet diagnoosia.

Tarkkaamattoman voi olla vaikea keskittyä, poimia oleellista tietoa ja ohjata omaa toimintaa. Tehtävää voi olla vaikea aloittaa tai tehdä loppuun, etenkin jos motivaatio puuttuu tai jos tehtävät ovat vaikeita. Keskeytys voi vaikeuttaa tehtävään palaamista.

Työpaikoilla auttaisi puhuminen: mikä haittaa ja mikä auttaa työntekoa? Voiko häiritseviä ärsykkeitä poistaa? Voiko viesteille varata päivästä tunnin, jotta työt eivät keskeydy? Miten löytäisin itselleni sopivia toimintatapoja? Auttaisiko, jos saisin tehtävän kirjallisesti? Miten rytmittää työ ja tauot tarkkaamattoman vireystason vaihtelun mukaan?

Olisi hyvä keskittyä henkilön vahvuuksiin, jotka palvelevat työyhteisöä. Monet adhd-oireiset ovat motivoituneina tehokkaita, luovia ja kykenevät näkemään asioita uusin tavoin.

Ratkaisujen pohtiminen auttaisi myös perheissä, joissa on esimerkiksi tarkkaamaton aikuinen, joka ei hahmota aikatauluja. Jotkut nepsy-aikuiset käyttävät ajanhallintasovelluksia hahmottaakseen, kauanko menee lasten hampaiden harjaamiseen, syömiseen ja pukemiseen. Tekemisen pilkkominen pieniin osiin voi auttaa aikuistakin eikä aamu tunnu enää hahmottomalta.

Ratkaisujen pohtiminen auttaisi myös perheissä, joissa on esimerkiksi tarkkaamaton aikuinen, joka ei hahmota aikatauluja.

Jotkut nepsy-aikuiset käyttävät ajanhallintasovelluksia hahmottaakseen, kauanko menee lasten hampaiden harjaamiseen, syömiseen ja pukemiseen. Tekemisen pilkkominen pieniin osiin voi auttaa aikuistakin eikä aamu tunnu enää hahmottomalta.

Vanhempi voi hakea apua esimerkiksi neuvolasta, perheneuvolasta, sosiaalipalveluista, työterveydestä, terveyskeskuslääkäriltä tai yksityiseltä lääkäriltä.

Jos nepsy-piirteinen vanhempi saa apua, hän voi välttyä ahdistukselta ja masennukselta ja jaksaa paremmin tukea lastaan – joka mahdollisesti myös on nepsy-piirteinen, koska nepsy-pulmat ovat usein periytyviä.

Kirjoittaja on uutistoimittaja. Kolumnin tukena toimittaja on käyttänyt keskustelua Adhd-liiton kuntoutussuunnittelijan Tuuli Korhosen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat