Yleisurheilijat kohtaavat ilmastoidun painajaisenDohan MM-kisoissa - Kolumnit - Aamulehti

Yleisurheilijat kohtaavat ilmastoidun painajaisen syksyllä Dohan MM-kisoissa – jalkapalloilijoiden vuoro on kolmen vuoden kuluttua

Tapani Salo oli paikalla Globenissa, kun Suomi voitti MM-kultaa 1995.

5.8.2019 9:00

Kalevan kisat kauniissa Etelä-Karjalassa eivät päässeet klassikkojen joukkoon.

Kelit Lappeenrannassa olivat karun syksyisiä, kun lämpötila oli niukasti 10 asteen paremmalla puolella.

Urheilijat tekivät koleassa kelissä parhaansa. Muutamia hienoja hetkiä nähtiin. Niitä tarjosivat etenkin tamperelaiset naistähdet: Naisten pika-aidoissa Reetta Hurske otti ensimmäisen mestaruuteensa huipputiukassa kilpailussa. Ero kakkoseksi jääneeseen Nooralotta Neziriin mitattiin kahdeksi tuhannesosaksi. Seitsenottelussa Maria Huntington syttyi Miia Sillmanin kirittämänä vuosituhannen suomalaissuoritukseen ja sai yleisönkin innostumaan.

Kalevan kisat olivat entistä enemmän naisten kisat. Ella Junnila, Taika Koilahti, Kristiina Mäkelä ja Krista Tervo tekivät vahvaa jälkeä ottelijoiden ja aiturien takana.

Naisten pika-aidat ja seitsenottelu ovat lajeja, joissa kilpailu kotimaisen kärjen kesken on erittäin kovaa. Se näkyy heti tulostilastoissa. PIka-aidoissa kolme suomalaista on Euroopan kymmenen nopeimman joukossa. Seitsenottelussa koko kärkikvartetti ylitti viime vuoden EM-kisojen tulosrajan.

Monessa muussa lajissa kilpailua on vähän ja sekin näkyy tuloksissa. Karuimmin miesten sileillä kestävyysmatkoilla – esteissä on sentään Topi Raitanen.

Dohan MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa ovat parhaille suomalaisille yleisurheilijoille kauden tärkein tason mittari. Suomelta on lähdössä kisoihin vuosikymmenen suurin joukkue, mutta menestysrima on korkealla ja vain muutamalla on mahdollisuuksia pistesijalle – mitalia voisi tämän hetken näkymien perusteella pitää jymy-yllätyksenä.

Dohassa käydään historian kenties erikoisimmat yleisurheilun arvokisat. Lämmintä on varmasti yli 30 astetta, mutta voi olla jopa 40.

Niinpä kävelyt ja maratonit aloitetaan paikallista aikaa keskiyöllä ja maaliin tullaan aamuyöstä. Jos hyvä tuuri käy, yön aikana lämpötila laskee alle 30 asteen.

Olosuhteet Dohan stadionilla ovat perin erikoiset. Areenalle on asennettu jäähdytyslaitteet, joilla tapahtumapaikoille voidaan säätää 25 asteen lämpötila, vaikka stadionin ulkopuolella mittari näyttäisi 40 astetta.

Käytännössä Dohassa vältetään ulkona liikkumista päiväsaikaan kaikin keinoin. Kaikki yrittävät päästä ilmastoidusta tilasta toiseen mahdollisimman nopeasti.

Henry Miller kirjoitti 1940-luvulla romaanin nimeltä Ilmastoitu painajainen. Doha voi olla juuri sellainen.

Painajainen jatkuu 2022, kun jalkapallon MM-kisat käydään Qatarissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos