Keihäsmestarin taakse jää valtava aukko – Välillä Pitkämäki piti yksin yleisurheilun pään veden pinnalla - Kolumnit - Aamulehti

Keihäsmestarin taakse jää valtava aukko – Välillä Pitkämäki piti yksin yleisurheilun pään veden pinnalla

Tapani Salo oli paikalla Globenissa, kun Suomi voitti MM-kultaa 1995.­

14.10.2019 17:45 | Päivitetty 14.10.2019 18:19

Tero Pitkämäki oli suomalaisen yleisurheilun johtotähti yli vuosikymmenen ajan.

Kun Pitkämäki astuu nyt sivuun kilpakentiltä, taakse jää valtava aukko.

Vastaavan tason tekijää ja mitalirohmua ei ole Suomessa näköpiirissä.

Pitkämäki saalisti urallaan seitsemän arvokisamitalia.

Se on huikea määrä - Välillä Pitkämäki piti yksinään suomalaisen yleisurheilun päätä veden pinnalla.

Pitkämäki täyttää joulukuussa 37 vuotta. Keihäänheiton kaltaisessa armottoman kovassa lajissa hän oli maailman huipulla 14 vuotta.

Hän harppasi esiin Ateenan olympiakisoissa 2004. Pitkämäki oli kahdeksas keihäsfinaalissa.

Seuraavana vuonna hän nousi otsikoihin heittämällä 26. kesäkuuta Kuortaneella 91,53. Loppukesällä Helsingin MM-kisoissa hän oli jo mestaruuskunnossa, mutta kulta vaihtui Olympiastadionin oikukkaassa myrskykelissä nelossijaan.

Osakassa kaksi vuotta myöhemmin Pitkämäki juhli maailmanmestaruutta. Mitaliketju päättyi Pekingin MM-pronssiin 2015, mutta vielä 2017 Lontoon MM-kisoissa hän oli huippukunnossa ja otti viitossijan kuutta senttiä vaille 87 metrin kaarella.

Uran viimeiseksi kilpailuksi jäi Paavo Nurmi Games 5. kesäkuuta 2018. Tulos oli tuolloin 82,41 ja kauden paras 82,65. Turussa Pitkämäki loukkasi tukijalkansa polven, eikä leikkauksen jälkeen enää toipunut haluamaansa kuntoon.

Keihään ME-mies Jan Zelezny voitti EM-pronssia Göteborgissa 2006 40-vuotiaana. Samoissa kisoissa Pitkämäki aloitti mitalien saalistuksen ottamalla hopeaa Andreas Thorkildsenin takana.

Ikänsä puolesta Pitkämäki olisi voinut jatkaa ensi vuoden Tokion olympiakisoihin, mutta umpirehellisenä miehenä hän tajusi, ettei enää pääse entiselle tasolleen.

Pelkkä osanotto ei ollut Pitkämäelle koskaan riittävä syy lähteä kisoihin. Hän halusi menestyä ja tehdä kovaa tulosta.

Toinen keihäskonkari Antti Ruuskanen, 35, jatkaa kohti Tokiota ja olympiaunelmaa. Kun hän nakkaa Tokion jälkeen keppinsä naulakkoon, keihäskansalla ovat vitsit vähissä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat