Verottajan viesti on ristiriidassa sen omien tavoitteiden kanssa – minkäänlainen tulojen piilottelun edistäminen ei ole järkevää - Kolumnit - Aamulehti

Verottajan viesti on ristiriidassa sen omien tavoitteiden kanssa – minkäänlainen tulojen piilottelun edistäminen ei ole järkevää

Kolumni: Ihmisten tulonmuodostuksella on yhteiskunnallista merkitystä. Ansaintaan liittyy aina muita ihmisiä: työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Ilman heitä ei synny euroakaan, kirjoittaa Aamulehden toimituspäällikkö Kimmo Koski.

9.11.2019 6:30 | Päivitetty 9.11.2019 15:02

Viikon aluksi julkaistiin yli 100 000 euroa ansainneiden suomalaisten tulo- ja verotietoja. Poikkeuksellisen päivästä teki se, että verohallinto antoi mahdollisuuden vastustaa omien verotietojen luovuttamista koostettuna medialle.

EU:n tietosuoja-asetukseen tukeutuva verottaja ei ole perustellut päätöstä juurikaan. Kaikki yli 200 pyyntöä hyväksyttiin. Pyynnön tehneet ovat vedonneet muun muassa henkilökohtaiseen tilanteeseensa.

Perusteluissa voi olla aitoja turvallisuusuhkia tai muuta, mutta kaikkien hakemusten hyväksyminen kertoo, että yksittäisillä perusteluilla ei ole ollut merkitystä. Ylivarovaisesti lakia tulkitseva verottaja lienee tehnyt päätöksen hätiköiden ja ajattelematta laajempaa yhteiskunnallista viestiä. Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro kiertää asian kertomalla, että "verohallinto ei käsittele tietoja journalistisessa tarkoituksessa." (talouselama.fi 30.10.)

Verottajan viesti on väärä. Verotuksen pitäisi olla avointa, tehokasta, tasa-arvoista ja veronkiertämisen estävää. Tämä tarkoittaa mahdollisimman avointa verotietojen käsittelyä ja julkisuutta.

Tietosuojalaki takaa yksilölle oikeuksia henkilökohtaisiin tietoihinsa, mutta pyrkimys julkisten tietojen avoimuuteen on myös lain mukaista.

Ihmisten tulonmuodostuksella on yhteiskunnallista merkitystä. Ansaintaan liittyy aina muita ihmisiä: työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Ilman heitä ei synny euroakaan.

Sillä on yhteiskunnallista ja myös journalistista merkitystä, paljonko Tampereen pormestari tienaa tai paljonko kaupungin suurimman tehtaan johtaja ansaitsee. Samoin yritysjärjestelyt ja henkilöiden asema yrityksissä tulee julkisuuden kautta tiedoksi laajemmalle piirille, ehkä jopa työntekijöille, yhteistyökumppaneille ja asiakkaille.

Verotiedoista nähdään myös, miten eurot jakautuvat ikäpolvien tai sukupuolen mukaan. Tai entä miten tulot jakautuvat ansiotulojen ja pääomatulojen kesken?

Arkijärki sanoo, että tulonmuodostus ei ole verrattavissa henkilötietoihin tai terveystietoihin, jotka ovat selvästi yksityisiä tietoja.

Verokarhu sahaa tulkinnallaan omaa kättään irti. Varallisuutta on Suomessa mahdollista piilottaa ja saattaa se myös verokarhun ulottumattomiin. Tulotietojen julkisuuden rajaaminen vie viimeisen laajemman näkymän yhteiskunnan tulonmuodostukseen.

Tuloista, varallisuuden hoitamisesta, verotuksesta, hyvistä veronmaksajista ja ylipäänsä taloudesta pitäisi kertoa julkisuudessa entistä enemmän. Ilman minkäänlaista pyrkimystä piilotteluun. Se olisi myös verottajan etu.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos