Kolumni: Alkukausi on osoittanut, mitä Kalle Rovanperältä voi odottaa – suurin sankari löytyy silti toisesta Toyotasta - Kolumnit - Aamulehti

Kalle Rovanperä tarjoili esimakua tulevasta – suurin sankari löytyy silti toisesta Toyotasta

Ruotsin MM-ralli lähenteli kilpailuna katastrofia, mutta lajin kannalta viikonloppu tarjosi muutamia todella kirkkaita valonpilkahduksia.

17.2.2020 7:30

Kalle Rovanperästä on vaikea keksiä enää uusia ylistyssanoja, niin paljon niitä on vasta 19-vuotiaasta miehestä saanut jo tässä vaiheessa vuosien aikana luetella. Ruotsissa Rovanperä löi tiskiin uusimman osoituksen taidoistaan.

Tyylikkäästi ajamalla napattu kolmossija ja Power Stagen voitto jo tässä vaiheessa, toisen WRC-startin päätteeksi, olivat iloisia yllätyksiä. Mutta ollaanpa rehellisiä: kuka ei odottanut Rovanperän lahjakkuuden nostavan häntä kärkitaistoon jossain vaiheessa?

Rovanperän harteille on kasattu tulevaisuuden hallitsijan viittaa. Tähän kauteen nuorukainen lähti järkevästi maltillisin odotuksin. Tärkeintä oli kerätä kokemusta ja kylvää menestyksen siemenet, sadonkorjuun aika on myöhemmin.

Nämä lähtökohdat huomioiden sekä Monten (5:s) että Ruotsin suoritukset kertovat herkullisella tavalla, mitä Rovanperältä voi tulevaisuudessa odottaa.

Harri-isä herkistyi Kalle Rovanperän upeasta suorituksesta – aamiaisella lausutut sanat rauhoittivat isän mielen

Evans hallitsi

Rovanperän erinomaisesta suorituksesta huolimatta kisan suurin sankari löytyy silti toisesta Toyotasta.

Elfyn Evans ansaitsi voittonsa. Ei ole kahta sanaa, etteikö hän ollut viikonlopun paras kuljettaja.

Viikonlopun aikana moni rallia vähemmän kuin suurella intohimolla seuraava ihmetteli, kuka tämä tyyppi oikein on? Lajia aktiivisesti seuraavat tuntevat totta kai 2017 Walesin rallin voittaneen miehen, mutta suurelle yleisölle hänen nimensä ei kelloja soitellut. Siihen tuli nyt kertaheitolla muutos.

Elfyn Evans ja kartturi Scott Martin ilmoittautuivat mukaan tämän vuoden MM-taistoon.

Eikä tilanne koske vain Suomea.

Meillä suurin kiinnostus kohdistuu luonnollisesti sinivalkoisiin kuskeihin. Rovanperä, Esapekka Lappi, Teemu Suninen, tässä rallissa Jari-Matti Latvala… valinnanvaraa on riittänyt.

Mutta on Evans lentänyt tutkan alla kotimaassaankin. Kris Meeke on ollut viime vuodet saarivaltion seuratuin rallikuljettaja, Evansin kohtalona on ollut olla täytepala.

Nyt kun Toyota vaihtoi brittikuljettajia päittäin, on tullut 31-vuotiaan vuoro nousta parrasvaloihin. Sen sympaattiselle Evansille ilomielin suo.

Evansin mahtava vire nosti tallipäällikkö Tommi Mäkisen suupielet syystäkin hymyyn. Monten kolmossijan myötä britti lähtee Ruotsista MM-sarjan pistekärkenä. Tämän hetken vireen perusteella ei ole yhtään syytä epäillä, etteikö hän voisi sillä sijalla pysyä vaikka kauden päättymiseen asti.

Meekestä ei ollut Colin McRaen ja Richard Burnsin manttelinperijäksi, Evansilla on puolestaan siihen kaikki mahdollisuudet.

Kalle Rovanperä teki sen: Nousi palkintopallille jännitysnäytelmän päätteeksi – ”Meillä oli vauhti kunnossa”

Huttunen säväytti

Jari Huttunen tykitti WRC3-luokan voittoon.

Kun esille halutaan kerran nostaa onnistumisia, täytyy valokeila kohdistaa WRC3-luokassa kisaa hallinneisiin Jari Huttuseen ja Emil Lindholmiin.

Varsinkin voiton napanneen Huttusen ajosuoritus oli hatunnoston arvoinen. Mies pisti pataan Hyundain ”junnutiimin” kuskeja oikein huolella, vaikka alla oli mallia vanhempi kehitysversio.

Mykistävä oli lauantaipäivä, jolloin mies söi Lindholmin eron kiinni. Kyseessä oli jälleen yksi osoitus 25-vuotiaan ”syväjäämiehen” ajotaidoista.

Korealaistallin kunnioittaessa kuskivalinnoissaan enemmän rahaa on Huttunen joutunut hankalaan asemaan. Lahjoja ja nopeutta riittäisi, mutta WRC-paikka ei aukea. Tämä surullinen tarina kertoo valitettavan paljon lajin ympärillä pyörivästä politiikasta.

Sää hallitsi puhetta

Viikonlopun rallista uutisointi muistutti välillä enemmän sää- kuin urheilutoimittajan työtä. Olosuhteet nousivat esille lähes jokaisessa artikkelissa. Puheenaihe hallitsi keskustelua Torsbyn huoltoparkissakin.

Esapekka Lappi kuvaili osuvasti tämän olleen kuin Walesin ralli. Siltä totisesti tuntui, varsinkin sunnuntaina, kun taivaalta ripsi vettä kuin sieltä kuuluisasta Esterin peestä.

Talviralliksi kisa oli surkea. Ei lunta, ei jäätä, mutta ei myöskään juuri erikoiskokeita. Ralli eteni turhankin leppoisaan tahtiin, tuskin kukaan arvosti tätä.

Kisajärjestäjät eivät tietenkään voi olosuhteille mitään, mutta toivottavasti tämä talvi toimisi herätyskellona.

Jos Ruotsissa halutaan tulevaisuudessa ajaa lumiralli, on kisa-alueen siirtoa enemmän kuin harkittava. Sellaista viestiä kuului suhteellisen korkealtakin taholta FIA:n toimesta.

Ruotsin rallia ajetaan noin Turun korkeudella. Tämä antaa suomalaisille perspektiiviä siitä, miksi lumi oli tiukassa. Jos lumella ajamisen mahdollisuus halutaan varmistaa, täytyisi rallikaravaanin leiriytyä tulevaisuudessa satoja kilometrejä pohjoisemmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut