Kolumni: Tällainenko Jari Litmanen on oikeasti? – Litti paljastui suureksi suupaltiksi - Kolumnit - Aamulehti

Kolumni: Tällainenko Jari Litmanen on oikeasti? – Litti paljastui suureksi suupaltiksi

9.6.2016 8:13

Jari Olavi Litmasen peliuran tuntee jokainen suomalainen.

Lahden suuri mies, Ajaxin valtias ja legendaarinen numero 10. Suomen kautta aikain jalkapalloilija, joka toi meille unohtumattomia maaleja ja syöttöjä, mutta myös valitettavan paljon loukkaantumisia.

Litmanen on uransa jälkeen esiintynyt TV-kommentaattorina ja antanut itsestään vähäpuheisen, mutta asiallisen kuvan. Välillä futispuhetta värittävät hauskat tokaisut, mutta pääasiallisesti puhe on lyhyitä, asiantuntevia pistohyökkäyksiä kuuntelijan alitajuntaan.

En ollut koskaan tavannut Litmasta – kuten ei suurin osa suomalaisista – joten oma kuvani oli muotoutunut muistoista vihreältä veralta ja uran jälkeisistä TV-esiintymisistä.

Tapasin keskiviikkona Litmasen ensimmäisen kerran. Olimme tamperelaisessa hotellissa Suomen palloliiton tiedotustilaisuudessa. Tilaisuudessa esiteltiin liiton tehoryhmää, joka avittaa suomalaisten 14–17-vuotiaiden lahjakkuuksien yksilönkehitystä. Haastateltavina olivat ryhmän valmennusjohdosta Litmanen, Antti Niemi ja Tommi Kautonen sekä lahjakkuuksiin kuuluvat TPS:n Pekka Mattila ja Ilveksen Martti Haukioja. Mies, jonka näin istumassa pöydän ääressä ei ollut se pelikenttien tai TV-ruutujen Litti. Tämä tyylikäs herra oli laadukas yhdistelmä huippupelaajaa, suupalttia ja koomikkoa.

Litmanen varasti show’n täysin itselleen.

Litti vastasi kysymyksiin pitkästi ja antoi näkemyksensä aiheesta kuin aiheesta kysymättäkin. Litmanen käytännössä juonsi koko tilaisuuden aluevalmentaja Teemu Eskolan ohi jakaen puheenvuoroja ja kysymyksiä sekä entisille pelitovereilleen että junioreille.

Keskustelun sekaan lahtelainen heitteli viiltäviä huumoripläjäyksiä, jotka saivat paikallaolijat hykertelemään.

- Olen ollut mukana maajoukkueessa nyt 6–7 vuotta, entinen maajoukkuevahti Antti Niemi pohti valmennusuraansa.

- Etkös sinä ole ollut mukana vähän pidempään, vai muistanko väärin? Litmanen keskeytti ja virnisti.

Lisäksi Litmanen jakoi huikeita tarinoita uraltaan ja värikästä lajianalyysiä.

- Kun olin nuori, konkaripelaajat katsoivat talven kalenteria ja kysyivät, koska on saunailta. Palatessani FC Lahteen vuonna 2004 moni nuorista pelaajista tuli saunailtaan autolla. Mietin, että mitä ihmettä tämä on.

- Chelsean viimeisin oma kasvatti on vuonna 1998 debytoinut John Terry. Viimekin kaudella 35 miestä lainassa pitkin maailmaa ja tällaisille Kevin De Bruynen kaltaisille ”ihan ok” pelimiehille ei ole käyttöä. Sellaista kasvatustyötä!

Tunnin ja 10 minuutin mittainen lehdistötilaisuus oli Litmasen näytöstä alusta loppuun. Olin tilaisuuden jälkeen vilpittömän häkeltynyt näkemästäni ja kuulemastani.

Tällainenkö lapsuuteni sankari on oikeasti? mietin.

Litmanen oli suuri pelaajana, mutta vaikutti siltä, että hän on mahtava persoona kenttien ulkopuolella. TV-työt eivät ole tuoneet tätä puolta miehestä esiin, ainakaan vielä. Voi myös olla, että nuorten lahjakkuuksien kehittämisestä puhuminen toi miehen sisäisen verbalistin esille.

Varmaa on, että Jari Litmanen tuntee jalkapallon perinpohjaisesti ja tuntee syvää intohimoa lajia kohtaan. Tämä on merkittävä asia miehen uran jatkon kannalta. Näkemäni intohimo ja lajitaito tarttuu varmasti pelaajiin ja tämä voi tehdä Litmasesta vielä maailmanluokan valmentajan. Litmanen vakuutti ainakin minut.

Toivottavasti Litti avaa persoonansa meille suomalaisille perjantaina alkavissa EM-kisoissa Yleisradion kanavilla samaan tapaan kuin keskiviikkona Tampereella. Useampikin meistä urheiluihmisistä ansaitsisi nähdä, että Jari Litmasessa on jalkapallolähettilään lisäksi suuren suupaltin aineksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: