Kommentti: Patrian asekauppojen kauhistelu on kaksinaismoralismia - Kolumnit - Aamulehti

Patrian kauppojen kauhistelu on kaksinaismoralismia – Ei kai kukaan kuvittele, että aseita myydään pelkästään paraatikäyttöön tai varastoitavaksi?

23.1.2018 10:45

Suomessa on kauhisteltu presidenttiehdokkaita myöten, miten on mahdollista, että Suomessa valmistettu Patrian miehistönkuljetusvaunu on nähty Jemenin taisteluissa.

On täysin ymmärrettävää ja peräti toivottavaa, että poliitikot pohtivat kriittisesti, millä ehdoilla Suomi aseita ja sotakalusteita vie, mutta päätösten kauhistelu jälkijättöisesti on melkoista jälkiviisautta ja kaksinaismoralismia.

Jos Suomi ja suomalaiset hyväksyvät sen, että maassamme on aseteollisuutta ja sotatarvikkeita halutaan jopa markkinoida ulkomaille, eikö olisi kohtuullista hyväksyä, että niitä hankitaan sodankäyntiä varten.

Ei kai kukaan kuvittele, että Arabiemiraatit tai jokin muu valtio ostaisi meiltä miljoonilla euroilla vaunuja, aseita tai ammuksia pelkästään paraatikäyttöön tai varastoitavaksi. Jos myy konekivääriin patruunan, fakta on, että sillä on tarkoitus ampua tilanteen vaatiessa vihollista eli ihmistä.

Asiaa voi tarkastella myös toisinpäin. Jos Suomi joutuisi joskus aseelliseen konfliktiin naapurimaansa kanssa, pitäisikö esimerkiksi Yhdysvaltojen kieltää varaosien toimittaminen Horneteihin, koska Suomi on sotaa käyvä maa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut