Aktiivimalli aiheuttaa ristivetoa myös hallituksen sisällä. - Kolumnit - Aamulehti

Keskusta kerää irtopisteitä aktiivimallista, pahan poliisin rooli jää kokoomusväelle

4.1.2018 15:16

Johan tässä muutama päivä elettiinkin joulurauhaa. Hallituksessa tuntui olleen kaikki hyvä. Työllisyysaste nousi, alkoholilaki meni läpi ja sote otti jättiloikan eteenpäin. Mutta auta armias, kun arki koitti.

Ennen joulutaukoa hyväksytty työttömien aktiivimalli on saanut sosiaalisen median laulamaan ja poliitikot nokittelemaan toisilleen, eikä nyt puhuta pelkästään ay-leiristä, jossa on heiluteltu jo lakkoaseita. Aktiivimalli aiheuttaa ristivetoa myös hallituksen sisällä.

Mallissa työttömyyskorvausta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, ansainnut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.

Aktiivimallin mannekiineiksi on valittu kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.). Viimeksi mainittu muistetaan siitä, että hän on patistanut kotiäitejä töihin jo vuosikausia.

Tämä kaksikko on saanut puolustaa aktiivimallia useaan otteeseen mediassa. Työttömät ja mallin vastustajat ovatkin saaneet heistä oivan maalitaulun. – Tulkaa nyt herrat näyttämään tänne pohjan perukoille, mistä niitä töitä otetaan.

Mallin puolustuksen jättäminen kaksikolle näyttää kieltämättä ulospäin oudolta, ovathan malliin sitoutuneet kaikki hallituspuolueet.

Keskusta kerää jo täyttä päätä irtopisteitä. Sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) ja keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) ovat lähteneet pehmentämään mallia.

–Ihmisten huolet on otettava tosissaan. Ei voi olla niin, että aktiivimallin varjolla ihminen pakotettaisiin muuttamaan eroon perheestään ja läheisistään, Kaikkonen linjasi.

Kurvisen mukaan kyse ei ole rankaisusta.

–Toisin kuin opposition propagandassa on väitetty, aktiivimallin tarkoitus ei ole rangaista siitä, jos töitä ei ole, tai työnhaku ei tuota tulosta.

Viimeaikaisissa puolueiden kannatusmittauksissa kokoomus on hiukan menettänyt etumatkaansa ja keskusta on ollut hienoisessa nousussa. Olisikohan taistelu kymmenesosien prosenteista taas käynnissä? Mikä onkaan parasta gallup-mannaa kuin puolustaa työttömien asemaa. Näille apajille mahtuu muitakin kuin vain vasemmistopuolueet.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on korostanut, että mallin toteutumista seurataan tarkasti. Jos epäkohtia syntyy, niihin puututaan.

Kun seuraa viime päivien räväkkää keskustelua, epäkohtia löydetään taatusti ja niihin puuttumista vaaditaan. Oli sitten malli miten hyvin toimiva tahansa.

Pitää muistaa, että on mallissa hyvääkin; se myönnetään ay-leiristä. Työttömyyden alun omavastuupäivien laskeminen seitsemästä päivästä takaisin viiteen päivään on otettu innolla vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut