Pertti Timonen ehdottaa Pekka Haavistoa sdp:n presidenttiehdokkaaksi - Kolumnit - Aamulehti

Kolumni: Pekka Haavisto olisi paras valinta sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaaksi

5.6.2017 10:00

Sosiaalidemokraatit kaipaavat nyt sekä Mauno Koivistoa että uutta presidenttiehdokasta.

Koivistosta on sanottu lähes kaikki mahdollinen, vain vuorineuvokset ja taistolaiset ovat olleet hissukseen.

Oma muistoni liittyy Tampereen yliopiston vuoden 1985 tohtoripromootioon, jossa Koivisto vihittiin yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi. Oli hienoa marssia yliopistolta Tuomiokirkkoon ja kuunnella kadunvarren runsaan yleisön Hyvä, Manu! -huutoja.

Aikoinaan hoettiin, että Suomessa järjestetään presidentinvaalit, jotta sosiaalidemokraateilla olisi mahdollisuus töpeksiä.

Suoran vaalin (jota demarit vastustivat vuosikymmeniä) tultua käyttöön tilanne muuttui. Suomi sai kolme sosiaalidemokraattia peräkkäin: Koiviston lisäksi Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen.

Eivät vaikeudet ole kuitenkaan kadonneet. Edellisissä presidentinvaaleissa sosiaalidemokraatit nolasivat puolueensa entisen puheenjohtajan ja pääministerin Paavo Lipposen täydellisesti.

Lipposen selkäsaunan jälkeen sdp:llä näyttää olevan ylivoimaisia vaikeuksia löytää edes ehdokasta; potentiaalisista on yksi toisensa jälkeen kieltäytynyt (Eero Heinäluoma nyt jo kahdestiksin), eikä asiasta hiiskuttu talvella puoluekokouksessa juuri sanaakaan.

On kuultu myös puheenvuoroja, että sdp:n tulisi mennä istuvan presidentin Sauli Niinistön taakse.

Niinistö on hoitanut tehtävänsä kunnialla ja pyrkii nyt Suomen Emmanuel Macroniksi puolueet sivuuttaen, mutta ei hän mikään "työväen presidentti" ole. Ja vaikka pidän puhetta presidentistä arvojohtajana höperehtimisenä, niin toki arvomaailmalla on merkityksensä.

Jo nyt asetetuista presidenttiehdokkaista vihreiden Pekka Haavisto on arvomaailmaltaan ja asenteiltaan erittäin sopiva sdp:n presidenttiehdokkaaksi. Jo viime vaaleissa monet sosiaalidemokraatit olivat menossa hyppykengässä Haaviston taakse.

Sdp:n on tehtävä rohkea päätös eikä hirttäydyttävä omaan ehdokkaaseen, ettei käy kuin viime vaaleissa tai Ranskan sosialistien presidenttiehdokkaalle Benoit Hamonille.

Merja Kyllönen ei ole uskottava ulkopolitiikan johtaja, joten vasemmistoliitonkin kannattaa luopua ehdokkaastaan ja liittyä Haaviston tukijoihin.

Kun keskustan Matti Vanhanen, ps:n, kd:n ja rkp:n tulevat ehdokkaat sekä Paavo Väyrynen (?) kilpailevat Niinistön ohella porvarillisista äänistä, Haavistolla on mahdollisuudet jopa voittoon.

Ryhmittymällä Haaviston taakse sdp välttyy todennäköiseltä katastrofilta presidentinvaaleissa, mikä saattaisi vaarantaa jopa puolueen menestyksen samanaikaisissa maakuntavaaleissa.

Kirjoittaja on…valtio-opin dosentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: