Kolumni: Jos mietit teemaa ylioppilaan valmistujaispuheeseen, annan yhden: se, mikä juuri nyt näyttää epäonnelta voi hetken päästä olla suurin onni - Kolumnit - Aamulehti

”Vaikka meillä vanhemmilla olisi paljon järkeviä varoituksia, sanotaan nuorillemme, että kaikki käy elämässä ihan varmasti hyvin”

Kolumni: Toimittaja Kirsikka Otsamo muistuttaa, että viisaiden ja vakaiden aikuistenkin nykyisen arjen perusta on syntynyt unelmista, epäonnistumisista ja niistä pienistä, hurjaa rohkeutta vaatineista hypyistä tuntemattomaan.

16.5.2019 18:04 | Päivitetty 16.5.2019 20:59

Aamulehti

Kun asuin viimeistä vuotta lapsuuskodissani, sen jääkaapin ovessa oli vaaleanpunaisella paperilapulla ote runoilija Veikko Polameren runosta. Muistan sen hyvin, koska olin itse löytänyt runon jostakin ja liimannut sen muistutukseksi vanhemmilleni.

"Sinä päivänä, kun lapsesi on lähdössä, kun pesän risukasan reuna vähän huojahtelee sen siinä tepastellessaan ja oikoessaan lentimiään, katso ettet sano: Jää kotiin, et sinä vielä osaa mitään. Sinä päivänä muista – lähdön ja rohkaisun hetki, hetki joka ei toistu.

Minä tepastelin ja oioin siipiäni ennen lähtöä ihan urakalla. Hain yliopistoon, en päässyt, aloitin opistossa, olin viikon, palasin kotiin, menin töihin, hain yliopistoon, menin töihin, pääsin opiskelemaan ja muutin toiseen kaupunkiin. Samalla ja joka välissä unelmoin, rakastin, kipuilin, nolostuin, tein päätöksiä ja peruin niitä.

Kaikesta tuosta säätämisestä syntyi nykyisen elämäni alkupiste ja pohjarakenne, ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen. Moni käänne, joka ensin näytti epäonnelta, paljastui onnenpotkuksi. Muutama haave osoittautui toteutuessaan harmiksi. Ja joitain asioita jäi toteutumatta pelkästään siksi, että ne jo alun perin olivat huonoja ideoita.

Tässä kuussa vietetään monissa perheissä valmistujaisia, haetaan asuntoja, pyritään pääsykokeissa, valmistellaan outoa ja tulevaa. Vanhemmat purevat huultaan, että eivät varoittelisi joka asiasta maailmalle suuntavia nuoriaan.

Samalla, kun tekisi mieli siirtää koko järkeväksi hioutunut elämänmalli ja kokemukset pureskelematta lapsen päähän, jokin kuiskaa, että älä riko ainutkertaista hetkeä. Aikaa, jossa unelmat voivat toteutua ja kaikki on mahdollista.

Ei sitä hetkeä pidä käyttää vakaasti varmistellen kuin keski–ikäinen. Se pitää käyttää sydän valppaana ja hämmästyen omista voimistaan, hienoja siipiään heilutellen.

Niille, jotka miettivät juuri kuumeisesti teemaa valmistujaispuheeseen, annan yhden. Se, mikä juuri nyt näyttää epäonnelta ja harmittaa, voi hetken päästä olla suurin onni. Juuri kun näyttää synkimmältä, nurkan takana voi olla iso ilo.

Ja kyllä, ihmisellä on lupa unelmoida ihan missä iässä tahansa. Unelmista syntyy suunnitelmia, ne johtavat toimintaan ja kuin vääjäämättä ihminen altistuu niiden parissa myös sattumalle.

Lähdön ja rohkaisun hetki: sanotaan nuorillemme, että kaikki menee varmasti jollain tapaa hyvin. Ei välttämättä suunnitelmien mukaan, mutta hyvin kuitenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut