Leijonien viime kevään MM-kultaa edelsi monta virhearviota – tärkein opetus oli, että erehtyä saa, kunhan ei lakkaa uskomasta - Kolumnit - Aamulehti

Leijonien viime kevään MM-kultaa edelsi monta virhearviota – tärkein opetus oli, että erehtyä saa, kunhan ei lakkaa uskomasta

Tapani Salo oli paikalla Globenissa, kun Suomi voitti MM-kultaa 1995.

7.11.2019 21:03

Kun Jukka Jalonen aloitti reilu vuosi sitten toisen jaksonsa Leijonien päävalmentajana, hän ilmoitti, että Suomi voittaa lähivuosina jääkiekon maailmanmestaruuden "ainakin" kerran.

Väittämän takana oli näkemys suomalaisten NHL-pelaajien kovasta tasosta ja kasvaneesta määrästä. Jalonen järkeili, että Suomella on niin monta kovan tason NHL-pelaajaa, että väistämättä heitä vapautuu joka kevät melkoinen joukko MM-kisoihin. Laadukkaat NHL-pelurit takaavat sitten menestyksen.

Jalosen järkeily petti heti alkuunsa, sillä NHL:stä ei saatu MM-kisoihin sellaista laatujoukkoa kuin hän oli ajatellut. Pelaajia kyllä vapautui, mutta kahta poikkeusta lukuun ottamatta he eivät lähteneet kisoihin. Joku selitti poisjääntiä sopimusneuvotteluilla, toinen loukkaantumisella

Syntyi outo kierre, kun NHL-pelaajat kuulivat lajitoveriensa ratkaisuista. Pelaajat laskivat yhteen, että tuo, tuo ja tuo ei lähde kisoihin - sehän tarkoittaa, ettei Suomi voi menestyä kisoissa, siksi minunkaan ei kannata sinne lähteä.

Sekin oli virhearviointi.

Kolmanteen virhearvioon sortuivat asiantuntijat ja jääkiekkoa seuraava kansa. He katsoivat kisoihin lopulta valittujen nimilistaa ja päättelivät, että tuolla joukkueella jopa kahdeksan parhaan pudotuspeleihin pääsy voi olla liian kova tehtävä - mitaleista nyt puhumattakaan.

Kun Leijonat voitti 26. toukokuuta MM-finaalissa Kanadan 3-1, kaikki olivat ihmeissään, innoissaan ja miettivät syitä, miksi niin pääsi käymään.

Jalonen erehtyi, NHL-pelaajat erehtyivät, alan asiantuntijat erehtyivät ja lopulta koko kansa erehtyi.

Erehdysten summa oli maailmanmestaruus - hienompi kuin kumpikaan edellinen MM-kulta.

Jalonen on nerokas valmentaja. Tämän hän todisti kevään MM-kisoissa viimeistään siinä vaiheessa, kun hän hyvissä ajoin kesken kisojen vihelsi NHL-pelaajien odottelupelin poikki.

Se oli niitti, joka liitti kisoissa olleet leijonapelaajat entistä tiukemmin yhteen. Pelastajaa ei odotettu ulkopuolelta - sen piti tulla joukkueen sisältä.

Leijonien ihmeteot kulminoituivat joukkueen kapteeniin Marko Anttilaan, joka löysi sisäisen maalitykkinsä ja upotti ensin välierissä Venäjän ja sitten finaalissa Kanadan.

Torstaina alkoi Leijonien uusi projekti kohti Sveitsissä pelattavia MM-kisoja.

Projektin askeleet ovat samanlaiset kuin vuosi sitten ainakin siihen asti, kun NHL:n runkosarja huhtikuussa päättyy. Silloin Jalonen ja Leijonien GM Jere Lehtinen

kysyvät taas änäripelaajilta "lähdettekö MM-kisoihin?". Veikkaan, että kovin moni ei kieltäydy. Viime kevään kulta näytti suomalaisen jääkiekon voiman ja Jalosen kyvyt. Sveitsin kisoihin tulijoita riittää, sillä kukapa ei sankariksi haluaisi.

Viime kevään tärkein opetus olikin lopulta se, että erehtyä saa kunhan ei lakkaa uskomasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut