Sodanaikainen räjähde täyttömaalla – Näin se on mahdollista - Kolumnit - Aamulehti

Sodanaikainen räjähde täyttömaalla – Näin se on mahdollista

31.7.2019 17:17 | Päivitetty 31.7.2019 18:38

Puolustusvoimien räjähdeasiantuntija tutkii parhaillaan Ranta-Tampellan työmaalta mahdollisesti löytynyttä sodanaikaista räjähdettä.

Löydön tekee erikoiseksi ellei peräti hyvin kummalliseksi se olettamus, että Tampereen kaupungin kaivuutyömaa sijaitsee louheesta tehdyllä täyttömaalla. Tavoitin hetki sitten rakennusyhtiö YIT:n edustajan, joka oli vahvasti sitä mieltä, että alue on nimenomaan täyttömaalla, jonka louhe on peräisin Rantatunnelin työmaalta.

Jos löytöpaikalla on ollut viime sotien aikana Näsijärvi ja nykyinen täyttömaa on peräisin kymmenien metrien syvyydestä, kyseessä on mysteeri, jota on vaikea ymmärtää tämänhetkisillä tiedoilla.

Vastaavasti, jos räjähde on yhä vaarallinen ja kulkeutunut täyttömaalle muualta louheen mukana, on suoranainen onni, että se ei ole siirron aikana räjähtänyt.

Kun saamme aikanamme lisätietoja, tämäkin mysteeri selvinnee.

P.S. Myöhemmin keskiviikkoiltana selvisi, että osa täyttömaasta on peräisin Ranta-Tampellan kanavatyömaalta, mikä on ainakin osittain entistä Tampellan aluetta. Tampella rakensi kranaatinheittimiä, joten ammuksen alkuperälle löytyi uskottava selitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut