Sastamalalaislähtöinen Sampsa Peltonen sai merkittävän käännöspalkinnon

Rahapalkinnon arvo on 10 000 euroa. Sampsa Peltonen sai palkinnon yhteisestä käännöstyöstä Marja Luoman kanssa.

Sampsa Peltonen ja Marja Luoma palkittiin Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton tämänvuotisella Mikael Agricola -käännöspalkinnolla. Peltonen on lähtöisin Vammalasta.

Sastamalalaislähtöinen kielenkääntäjä Sampsa Peltonen palkittiin Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) Mikael Agricola -käännöspalkinnolla. Peltonen sai palkinnon yhdessä Marja Luoman kanssa. Kyseessä on Suomen merkittävin käännöspalkinto. Palkinnon saaja julkistettiin torstai-iltapäivällä.

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Sampsa Peltonen ja Marja Luoma palkittiin Mohamed Mbougar Sarrin teoksen Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) suomennoksesta. Alkuteos on ranskankielinen.

Mohamed Mbougar Sarrin teos on romaani kirjallisuudesta: siitä, mitä kirjallisuus ja kirjoittaminen maailmassa tekevät, mitä ne luovat, ja mitä ne tuhoavat.

Kilpailun palkintolautakunnan mukaan Peltonen ja Luoma ovat kääntäneet teoksen kauniille, täyteläiselle ja aidosti eläväiselle suomen kielelle. Suomen kieli on käännöksessä vaivatonta ja mukaansatempaavaa. Erityisen ansiokkaana voidaan palkintolautakunnan mielestä pitää kääntäjien kykyä tulkita kielen rekistereitä ja konteksteja tarkasti ja asiantuntevasti, mikä säilyttää romaanin kielellisen ja tyylillisen moninaisuuden.

Sampsa Peltonen on kasvanut Vammalassa Liekorannan kestikievarin yrittäjäperheessä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Vammalan lukiosta vuonna 1994. Peltonen työskentelee kääntäjänä Ylellä, jossa hän suomentaa journalistisia sisältöjä etenkin arabiasta ja ranskasta.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto jakaa Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeusmaksuista.

Palkinto on perustettu Mikael Agricolan muistovuonna 1957. Siihen kuuluu kunniakirja ja rahapalkinto, jonka suuruus on 10 000 euroa. Kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut