Kirjastot toipuvat koronarajoitusten aiheuttamasta yleisökadosta – Tampereella ahkerimpia kirjojen lainaajia ovat alakouluikäiset ja keski-ikäiset

Tamperelaiset ovat ahkeria kirjaston käyttäjiä. Lasten kaunokirjallisuutta lainattiin Tampereella viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

”Lainaustoiminnan lisäksi meillä on runsaasti tapahtumia, kirjavinkkausta ja muuta kouluyhteistyötä sekä aikuisille suunnattua digiopastusta”, sanoo Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

13.3. 17:10

Aamulehti

Kirjastoissa aletaan toipua koronarajoitusten aiheuttamasta yleisökadosta.

”Kävijämäärät olivat vuonna 2022 vielä 26 prosenttia jäljessä huippuvuodesta 2019, mutta nyt nekin ovat palautumassa ennalleen. Loppuvuodesta 2018 avattiin Helsinkiin Oodi, ja sen avaaminen ja satsaus kirjastoon toi nostetta kaikkiin kirjastoihin. Korona katkaisi tämän kehityksen, kertoo Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Vuonna 2022

Tampereen kaupunginkirjaston lukuja

Tamperelainen kävi vuonna 2022 kirjastossa keskimäärin 9 kertaa ja lainasi 11 teosta.

Lainaajia oli 86 000 ja lainauksia 4,5 miljoonaa.

Pääkirjasto Metson lisäksi Tampereella on 14 lähikirjastoa ja 2 kirjastoautoa.

Kirjastoissa oli 900 000 teosta, joista 751 000 kirjoja, 88 000 äänitteitä, 34 000 elokuvaa, 12 000 sähkökirjaa ja 1 436 lehteä.

Uusia hankintoja tehtiin viime vuonna 66 000 kappaletta.

Lähde: Tampereen kaupungin kirjasto.

Hänen mukaansa tamperelaiset ovat aina olleet innokkaita kirjaston käyttäjiä. Lainoja asukasta kohti on paljon, ja lainausluvut Tampereella palasivatkin pandemia-ajan jälkeen lähes samoihin lukuihin kuin vuonna 2019.

Lapsiperheet lainaavat

Tampereen yhdessä pääkirjastossa, 14 lähikirjastossa ja kahdessa kirjastoautossa kävi viime vuoden aikana kaikkiaan 86 000 eri lainaajaa. Lainauskertoja oli 4,5 miljoonaa, joista suurin osa kirjalainoja.

Eniten Tampereen kirjastoista lainaavat alakouluikäiset ja keski-ikäiset eli noin 44-vuotiaat.

”Olemme tulkinneet, että lapsiperheiden lainaukset aiheuttavat tämän piikin. Lasten kaunokirjallisuutta myös lainattiin Tampereella viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

Omatoimikirjastot parantaneet saavutettavuutta

Salmenkankaan mukaan kirjastot ovat viime vuosina uudistuneet voimakkaasti, ja nyt yleisökin on löytänyt kirjastot opiskelu- ja työskentelytiloina.

Myös aukiolotunteja oli viime vuonna enemmän kuin aiemmin. Lisäksi palvelujen saavutettavuutta ovat parantaneet omatoimikirjastot, joita toimii tällä hetkellä Peltolammin, Härmälän, Koivistonkylän, Nekalan, Messukylän, Kämmenniemen ja Terälahden kirjastoissa. Omatoimikirjastoissa ei ole henkilökuntaa, mutta lainaamaan pääsee omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla joka päivä, myös sunnuntaisin kello 7.00–21.00 välisenä aikana.

”Tänä vuonna myös Lielahden ja Kaukajärven lähikirjastoissa avataan omatoimikirjastot.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut