Näillä kirjoilla Aamulehden lukijat ovat elvyttäneet kadonneen rakkauden kirjoihin – Poimi vinkit talteen, luettavaa riittää pitkäksi aikaa

Toimittaja Kirsikka Otsamo kertoi Aamulehden jutussa kadonneesta lukuinnostaan ja kaipuusta takaisin oikeiden kirjojen maailmaan. Näitä kirjoja lukijat suosittelivat lukuilon uudelleen sytyttämiseen.

Tähän juttuun on koottu runsas kattaus lukijoiden vinkkaamia kirjoja, joihin kannattaa tarttua, jos lukeminen ei meinaa innostaa.

5.2. 17:41

Aamulehti

Mitä voi tehdä, jos aiemmin innostanut lukuharrastus on vähitellen hiipunut? Aivotutkija Minna Huotilainen antoi Aamulehden jutussa 22.1.2023 ohjeita, joilla paluu kirjojen maailmaan saattaisi alkaa.

Lue lisää: Toimittaja Kirsikka Otsamo huomasi, ettei enää jaksa keskittyä romaanin lukemiseen – Tällaiset vinkit hän sai aivotutkijalta

Pyysimme myös lukijoiden vinkkejä mukaansatempaavista kirjoista.

Moni kommentoija kertoi kärsineensä samantapaisista keskittymisen herpaantumisen tuomista lukuvaikeuksista, kuin toimittaja, mutta kyenneensä löytämään lukuilon uudelleen.

Näitä kirjoja lukijat suosittelivat:

Honore de Balzac: Ukko Goriot

”Vinkki kirjasta tuli ihan Sauli Niinistöltä.”

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

”Siinä kerrotaan mielenkiintoisesta kulmasta traumasta, ihmissuhteista ja niiden välisistä jännitteistä. Erityisen tarkkaa pohdiskelua rakkaudesta ja sen luonteesta.”

Roald Dahlin novellit

”Suosittelen novelleja tai runoja alkajaisiksi tai iltalukemiseksi. Dahlin kertomukset ovat vähän kauheita, mutta samalla niin ihmeellisiä, että vaikka en tykkääkään pelottavista teksteistä, nämä vievät kummallisella tavalla mukanaan.”

Anthony Doerr: Kaikki se valo mitä emme näe

”Kun tarina on hyvin kirjoitettu, se vie mukanaan täysin toiseen maailmaan.”

Anthony Doerrin kirjat

”Niissä on upeita maailmoja, jotka lopussa eriskummallisella tavalla kietoutuvat toisiinsa. Kuuntelen kirjoja englanniksi ja ranskaksi. Oman alan lehdet ja tietokirjat luen suomeksi. Haluaisin palata juuri kirjojen lukijaksi, en kuuntelijaksi, mutta en ehdi.”

Friedrich Dürrenmatt: Tuomari ja hänen pyövelinsä

”Klassinen, fiksu rikosromaani.”

Jeffrey Euginides: Middlesex ja Marriage Plot

Middlesex avasi silmäni myös sukupuolten, joita tosiaankaan ei ole vain kahta, ymmärtämiseen.”

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen

”Kiehtova kirja, jonka henkilögalleria tarjosi uusia näkökulmia naisen elämään.”

Max Frisch: Tuhopolttajat

”Ajankohtainen teos, kuunnelma ja näytelmä, vaikka onkin 1950-luvulta. Se kertoo siitä, miten pelkuruus ja kyvyttömyys katsoa totuutta silmiin johtaa katastrofiin.”

Jahina Guzel: Suleika avaa silmänsä

”Upea tarina. Vie täysin mukanaan heti alkusanoista lähtien.”

Anders Hansen: Aivovoimaa

”Liikunnan vaikutus aivoterveyteen. Palaan siihen aina uudestaan.”

Yuval Noah Harari: Sapiens (sarjakuvana)

”Alkuun apupyöräksi ja koukkuun jäämisen jälkeen ihan omaksi lajikseen suosittelen sarjakuvia. Monista kaunokirjoista on sarjakuvaversio, esimerkiksi Anne Frankin päiväkirja, Handmaid’s tale, Sarasvatin hiekkaa, Ylpeys ja ennakkoluulo.”

Niillas Holmberg: Halla Helle

”Romaani, jossa on mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa saamelaisuudesta.”

Natalia Kallio: Kotileikki

”Luin kirjan vuorokaudessa. Yllätyin itsekin siitä, kuinka vahvasti kirja koukutti minut.”

Gottfried Keller: Seldwylan asukkaat

”Ihania, vanhanaikaisia ja opettavaisia tarinoita. Nauraa ihmisten heikkouksille. Aina ajankohtainen. Imee mukaansa pienen sveitsiläiskylän maailmaan.”

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

”Miesystävän kanssa tuli ero. Kysyin ystävältäni vinkkiä kirjasta, joka veisi ajatukset muualle. En ollut pitkään aikaan lukenut muuta kuin työssäni tarvitsemiani tietokirjoja. Ystävä ehdotti kirjaa, otin kuitenkin äänikirjan. Kirja vei täysin mukanaan, ja petturimies unohtui hetkessä. Nyt, muutaman vuoden päästä tästä, ostin teoksen kirjana ja luen sitä. Äänikirjassa oli se hyvä puoli, että sen luki Veikko Sinisalo, joka on kuin luotu lukemaan sitä.”

Frank Martela: Valonöörit

”Mukaansatempaava tietokirja, joka voi muuttaa elämäsi. Näin kävi ystävälleni.”

Delia Owens: Suon villi laulu

”Luontokuvaukset olivat niin hienoja, että niihin oli pakko keskittyä täysillä. Kaikki muu unohtui.”

Risto Rasan runot

”Rasan runot ovat ainakin osittain haikuja: jotenkin lumoavan rauhallisia ja kirkkaita. Olen lukenut niitä lukiosta saakka, muutaman vuosikymmenen siis.”

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta -sarja

”Kiehtovia tarinoita, jotka lisäävät myös tietoa eri maista. Sarja palautti lukuintoni vuosien jälkeen.”

J.K Rowling: Harry Potter (kuvitetut teokset)

”Klassikkokirjasarja, joka tuskin tarvitsee esittelyä. Kuvitetut teokset antavat lukukokemuksen lisäksi myös näköaistille herkkua upeilla kuvituksilla.”

Satu Rämö: Hildur

”Pidän dekkareista, ja tämä kirja tempasi mukaansa. Juoni on nerokkaasti punottu, ja kirjassa on sopivasti kuvailua. Tarina etenee hyvällä temmolla ja henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Kirjan luettuani jäin malttamattomana odottamaan seuraavaa osaa.”

Pirkko Saisio: Passio (äänikirjana)

”Kirjailija luki itse kirjan, ja se syvensi kokemusta. Upea, perinteinen tarina, jonka maailmaan oli kiehtova uppoutua.”

Sauli Salomaa: Naapurin tytsy

”Koukutti minut lukemaan pitkästä aikaan. Selkeä ja mielenkiintoinen juonenkulku yhdistettynä koskettavaan kirjoitusasuun puhutteli viimeiselle sivulle asti”

C.J. Sansom: Shardlake-sarja

”Kirjakaupan poistohyllyllä osui eteen sarjaan kuuluva tiiliskivi, ja se oli menoa. Nyt on menossa viides Shardlake. Kirjat ovat paksuja (600–800 sivua) ja hitaita, 1500-luvun Lontoosta. Nämä kaikki elementit päihittivät äänikirjat: historiallinen värikäs dekkariromaani. jossa oikeita tapahtuneita asioita ja aikoinaan eläneitä ihmisiä. Kirjan paksuus ja moniosaisuus antaa mahdollisuuden olla tapahtumien ja henkilöiden mukana kauan. Suosittelen niille, jotka haluavat rauhoittua tiiliskiviromaanin seurassa Henrik VIII aikakaudella.”

Mihail Šolohov: Hiljaa virtaa Don

”Hienoa kerrontaa Venäjän oloista ennen vallankumousta ja sen jälkeen, luonto- ja kasakkakuvaukset ihan vertaansa vailla. Šolohoville oli 1960-luvulla myönnetty kirjallisuuden Nobel-palkinto tästä kaksiosaisesta suurteoksesta.”

Helena Steen: Paikka hyvässä perheessä, jatko-osa Herrasväen kerroksissa

”En ollut pitkään aikaan jaksanut lukea viihderomaaneja, mutta tämän kirjan minämuotoon kirjoitettu, aika yksinkertainen tyyli teki kirjasta helppolukuisen ja mukaansatempaavan.”

Kaari Utrion romaanit

”Niissä on mielenkiintoinen historiallinen tausta, mutta ne ovat helppoja ja viihdyttäviä lukea. Niiden rakkaustarinat saavat unohtamaan nämä tavalliset hämäläiset lovestoryt. Ensisijaisesti naisille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut