Kokosimme prinssi Harryn kuohuttavasta kirjasta seitsemän keskeistä paljastusta

Prinssi Harryn kuohuttava elämäkerta sisältää kovia väitteitä hovista sekä paljastaa yksityiskohtia kuninkaallisperheen sisäisistä kahnauksista.

Prinssi Harryn elämäkerta nousi nopeasti Amazonin myydyimmäksi kirjaksi Britanniassa. Teoksen odotetaan olevan vuoden myydyimpiä.

10.1. 20:50

Prinssi Harryn odotettu elämäkerta Spare julkaistiin virallisesti tiistaina. Hieman kaoottisen julkaisu­prosessin myötä elämäkerrasta kuitenkin vuoti julkisuuteen yksityiskohtia jo viime viikon lopulla.

The Guardian julkaisi ensimmäisen uutisen torstaina saatuaan teoksen käsiinsä ennen julkaisua. Elämäkertaa myös alettiin myydä Espanjassa vahingossa liian aikaisin, jonka myötä lehdet täyttyivät tiedon palasista pitkin viikonvaihdetta. Lisäksi prinssi Harry antoi viikonloppuna kaksi haastattelua teoksen tiimoilta.

Prinssi kirjoitti teoksen haamukirjoittaja JR Moehringerin kanssa. Teos julkaistaan suomeksi nimellä Varamies 19. tammikuuta. Teoksen ovat kääntäneet Antti Immonen, Jaakko Kankaanpää ja Jussi Kivi, ja sen julkaisee Otava.

Tähän juttuun on koostettu keskeisimmät elämäkerrasta julkaistut uutiset.

Riita prinssi Williamin kanssa

Harry kertoo elämäkerrassaan hänen ja veljensä prinssi Williamin tulehtuneista väleistä. Välirikko alkoi Harryn sanojen mukaan sen jälkeen, kun hän meni naimisiin Meghan Marklen kanssa.

Harry kirjoittaa, että välikohtauksessa hänen Lontoon-kodissaan vuonna 2019 William kutsui Meghania ”hankalaksi”, ”tylyksi” ja ”kitkaa aiheuttavaksi”. Harryn mukaan riita yltyi rajummaksi keittiössä, jossa William tarttui häntä kauluksesta ja tönäisi lattialle. Harry sanoo kaatuneensa koiran ruokakupin päälle, joka särkyi ja viilsi häntä selkään.

Elämäkerta paljastaa prinssien Harryn (vas.) ja Williamin välirikon. ”Äitini sydän särkyisi”, Harry sanoi ABC Newsin haastattelussa.

Puhuu äitinsä kuolemasta

Harry kertoo elämäkerrassaan, miten sai kuulla äitinsä prinsessa Dianan kuolemasta. Hänen isänsä Charles herätti hänet ja kertoi äidin olleen auto-onnettomuudessa. ”He yrittivät, poika rakas. Mutta ikävä kyllä hän ei selvinnyt.”

Harry sanoo, ettei muista reaktiostaan muuta kuin sen, että ei itkenyt.

Hän pyysi yksityissihteeriltään vuosia myöhemmin nähtäväkseen salaisia poliisiraportteja Dianan kuolemasta. Hän näki paparazzien ottamia kuvia kuolevasta äidistään. Miehet, jotka seurasivat häntä, ”eivät koskaan lakanneet kuvaamasta häntä, vaikka hän makasi penkkien välissä, tajuttomana tai lähes tajuttomana”, hän kirjoittaa.

Alkoholin ja huumeiden käyttö

60 Minutes -ohjelman haastattelussa Harry kertoi, ettei pystynyt kunnolla suremaan äitinsä kuolemaa aikuisenakaan. Siksi yritti käsitellä suruaan esimerkiksi ottamalla psykedeelejä, kuten ayahuascaa ja ”taikasieniä”.

Teoksessa Harry myöntää käyttäneensä teininä kokaiinia ja marihuanaa, sekä kokeilleensa sieniä näyttelijä Courteney Coxin juhlissa.

Harry ja Meghan osallistuivat syyskuussa kuningatar Elisabetin hautajaisiin 19. syskuuta 2022. Etualalla kuningas Charles ja hänen puolisonsa Camilla.

Ahdistus ja paniikkikohtaukset

Prinssi Harry kertoo kärsineensä julkisen esiintymisen pelosta, joka paheni paniikkihäiriöksi. Hän sanoo kärsivänsä myös traumaperäisestä stressihäiriöstä liittyen Afganistanin sotaan ja äitinsä kuolemaan. Harry kertoo palanneensa terapiaan vaimonsa Meghanin pyynnöstä.

Anelivat Charlesia

Elämäkerran mukaan veljekset toivottivat Camillan perheeseen, mutta pyysivät kuitenkin isältään, ettei tämä menisi naimisiin Camillan kanssa. ”Sinun ei tarvitse mennä uudelleen naimisiin, me anelimme. Me tuemme sinua ja hyväksymme Camillan, mutta älä kiltti mene naimisiin hänen kanssaan”, Harry kirjoittaa.

Tappoi Taleban-taistelijoita

Britannian asevoimien palveluksessa prinssi toimi Apache-taisteluhelikopterin ampujana vuonna 2012. Elämäkerrassa hän kertoo tappaneensa 25 Talebanin taistelijaa.

”Numeroni on 25. Se ei ole numero, joka täyttäisi minut tyytyväisyydellä, mutta se ei myöskään nolaa minua”, hän kirjoittaa.

Brittiläiset sotaveteraanit ovat arvostelleet luvun kertomista kovin sanoin. ”Tämä ei edusta sitä, miten me käyttäydymme armeijassa; me emme ajattele näin”, Britannian armeijan eläköitynyt eversti Tim Collins kommentoi Forces News -median haastattelussa.

Prinssi Harry palveli Britannian asevoimissa 10 vuotta. Hän taisteli kahteen otteeseen Talebania vastaan Afganistanissa.

Vuotaa yksityisasioita

Hieman ennen elämäkertaa ilmestyneessä Netflixin Harry ja Meghan -dokumentissa esitettiin väitteitä, että kuninkaallishovista vuodettiin yksityisasioita ja ”valheita” lehdistölle, jotta julkisuuden huomiota saataisiin ohjattua pois muista hovin keskeisistä jäsenistä.

Elämäkerrassa prinssi sanoo, että Camilla hyväksyi monia vahingollisia vuotoja Harrysta ja Williamista. Harry esimerkiksi sanoo, että hänen huumeiden käyttönsä vuodettiin julkisuuteen, jotta yleisön solidaarisuus kääntyisi yksinhuoltajaksi jääneen Charlesin puolelle sen jälkeen, kun tämän maine oli ryvettynyt pettämiskohussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut