Tamperelaiskirjailija Seppo Jokinen antoi Kirjafestareilla viimein vastauksen Ilves vai Tappara -kysymykseen – katso tästä paneelikeskustelun parhaat palat

Tampereen Kirjafestareita vietetään Tampere-talossa lauantaina ja sunnuntaina 3.–4. joulukuuta. Yksi odotettu vieras oli tamperelaisdekkaristi Seppo Jokinen, joka esiintyi paneelikeskustelussa rennosti vitsaillen, mutta toi mukaan myös pohdiskelevaa reflektiota suosiostaan sekä henkilöhahmojensa muutoksista.

Seppo Jokinen oli mukana Tampereen Kirjafestareilla lauantaina 3. joulukuuta. Paneelikeskustelussa puhuttiin muun muassa kirjailijan tamperelaisuudesta, suosiosta ja kirjan henkilöhahmojen muutoksesta ajan myötä.

3.12.2022 18:48

Aamulehti

Tampere-talon Maestro-saliin valuu tasaiseen tahtiin kymmeniä ihmisiä ovesta sisään. Heidän joukossaan paikalle saapuvat myös paneelikeskustelun tähdet: rikoskirjailija Seppo Jokinen, jota haastattelee kustantaja Jouni Tervo.

”Seppo on tässä kaupungissa todella iso nimi”, Tervo sanoo. Sen kyllä huomaa, koska tamperelainen dekkaristi on vetänyt salin lähes täyteen väkeä.

Jokista haastatteli kustantaja Jouni Tervo. Paneelikeskustelun seuraaminen tuntui siltä, kun olisi nähnyt kahden kaveruksen tapaavan ja vaihtavan kuulumisia pitkästä aikaa.

Jokinen ja Tervo ovat Tampereen Kirjafestareilla keskustelemassa Jokisen uusimmasta teoksesta Pahasti tehty, joka on kirjailijan 28. romaani. Tervo toteaa, että kulunut vuosi on ollut Jokiselle kaikkien aikojen menestyksekkäin, ja kysyy klassisen urheilukysymyksen: ”Miltä nyt tuntuu?”

”Kyllä tämä kaikki motivoi jatkamaan, kun onhan se yksi kirja joka vuosi aikamoinen savotta ja yksinäistä puurtamista pääosin”, Jokinen vastaa.

Keskustelu jatkuu urheiluteemalla, kun Tervo heittää vitsiä, saako kirjailija mennä rauhassa Ilveksen otteluihin ilman, että lukijat ovat kyselemässä seuraavan kirjan perään.

”Voin jopa Tapparan pelissä olla rauhassa”, Jokinen sanoo naurahtaen ja myös yleisö purskahtaa hilpeään hekotukseen.

Jokinen jatkaa vitsailua kertomalla, että hän on menossa viikon päästä ystäviensä kanssa Tappara–Ilves-peliin, ja kaveriporukka on jakaantunut kahtia siinä, kumpaa joukkuetta kannattaa.

”Ei pidä innostua kannustamaan liikaa Ilvestä, vaan olla diplomaattinen silloin.”

Suosiota, muutoksia ja tv-sarja

Keskustelu etenee urheilusta kirjamaailmaan. Jokinen mainitsee muun muassa, miten kirjailijauran aikana rima on noussut aina uuden kirjan myötä ja lukijamäärän kasvaessa hieman lisää.

Esille nousevat myös maailmassa, Jokisessa itsessään ja hänen henkilöhahmoissaan tapahtuneet muutokset. Jokisen mukaan hänen romaaniensa päähenkilö komisario Koskinen poltti ennen päreensä nopeammin, mutta on kehittynyt tässä ajan myötä jonkin verran.

”Yksi asia ei kuitenkaan muutu, eli Koskinen haluaa itse tehdä kaiken. Olen yrittänyt parantaa sitä vähän, mutta ei se siitä parane”, Jokinen sanoo ja saa yleisön jälleen nauramaan.

Keskustelun lopuksi Tervo nostaa esille Jokisen romaaneihin perustuvan tv-sarja Koskisen. Tervo huomauttaa, että se on Ruutu-palvelun kotimaisista draamasarjoista kaikista katsotuin. ”Sekin on yksi saavutus”, Tervo toteaa.

”Minun mielestäni se on todella upeasti onnistunut, ja kolmas kausi on nyt kuvauksessa. Itsekin vilahdan siellä, mutta en vielä kerro, missä roolissa”, Jokinen sanoo.

”Tähän on hyvä lopettaa, kun kirjailija on itse tyytyväinen myös tv-sarjaan, joten olkaamme kaikki muutkin tyytyväisiä siihen. Jäämme odottamaan seuraava kirjaa ensi keväälle”, Tervo päättää tilaisuuden, ja Jokinen rientää ulos signeeraamaan odottavien fanien kirjoja.

Kuka?

Seppo Jokinen

Tamperelainen kirjailija.

Tunnetaan erityisesti tamperelaisesta komisario Sakari Koskisesta kertovista rikosromaaneistaan.

Crime Time -kustantamon perustajajäsen.

Palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla. Jokinen on saanut muun muassa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon neljä kertaa. Tänä vuonna hänet palkittiin Bookbeatin Vuoden dekkaristi -palkinnolla ensimmäistä kertaa.

Jokisen romaaneista on tehty useita näytelmiä ja televisiosarja Koskinen.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut