Kirjafestareilla elävät kirjailijat kohtaavat kuolleet – Poimi tästä jutussa vinkit unohdetuista Tampereen kirjoista

Suomen vanhin paikallinen kirjailijayhdistys on koonnut Tampereen kirjamessuille monipuolisen ohjelmakokonaisuuden, joka todistaa viimeisillekin epäilijöille, miksi Tampere on niin kukoistava kirjallisuuskaupunki.

Kirjallisuus on yksilölaji, mutta Tampereelle kirjailijoita on keskittynyt historiallisestikin poikkeuksellisen paljon. Kuvassa jo edesmenneet rakastetut runoilijat Kirsi Kunnas (vas.), Lauri Viita ja Mirkka Rekola.

22.11. 6:00

Aamulehti

Kirjallisuuskaupunki Tampere ei ole pelkkä slogan. Sen huomaa, kun tarkastelee Pirkanmaalta kotoisin olevaa, täällä syntynyttä tai paikallisia aiheita käsittelevää kirjallisuutta.

Historiansa ja yliopiston takia Tampereen seudulla asuu ja työskentelee poikkeuksellisen monipuolinen joukko nykykirjailijoita, kirjallisuuden tutkijoita, suomentajia, kääntäjiä ja opettajia.

Useilta pirkanmaalaiskirjailijoilta on tänäkin vuonna ilmestynyt kirjauutuus, ja erityisen värikkäänä rönsyilee lasten- ja nuortenkirjallisuus. Tamperelainen kirjallisuus kattaa myös kaikki ajateltavissa olevat lajityypit.

80-vuotias yhdistys

Ensi vuoden 80-vuotisjuhliinsa valmistautuva Suomen vanhin paikallinen kirjailijayhdistys Pirkkalaiskirjailijat on koonnut messuille monipuolisen ohjelmakokonaisuuden. Juhlavuoden lähtölaukaus tapahtuu Kirjafestareilla, jossa nähdään ensimmäinen osuus koko ensi vuoden kattavista juhlavuoden klubi-illoista. Otsikko on Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin, ja klubisarjassa kohtaavat elävät ja kuolleet Tampereen kirjailijat.

Ensimmäisessä osassa Kirsti Kurosen johdolla keskustelevat kirjailijat Päivi Alasalmi, Kari Aronpuro ja Johanna Sinisalo. Aiheena on kirjailijoiden oma suhde kaupunkiin, tamperelainen ilmapiiri ja Tampereen kirjallinen perintö.

Finlandia-palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo (vas.), Akaassa asuva pirkkalaiskirjailija Päivi Alasalmi ja pitkään Lamminpään kirjastossa työskennellyt runoilija Kari Aronpuro avaavat Kirjafestareilla Pirkkalaiskirjailijoiden juhlavuoden sarjan.

Erityispiirteenä monimuotoisuus

Kirjailijayhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Tiina Lehikoinen on syntynyt Pohjois-Karjalassa, opiskellut Turussa ja asunut Helsingissä. Lehikoisesta tamperelaisen kirjallisuuselämän erityispiirre on sen monimuotoisuus.

Pirkkalaiskirjailijat on koonnut Kirjafestareille oman ohjelmakokonaisuuden, jossa saadaan esimakua jo ensi vuodestakin. Puheenjohtaja Tiina Lehikoinen kuvattiin Tampere-talon edustalla viime vuoden messujen yhteydessä.

Monipuolista mainetta olisi Lehikoisesta syytä lietsoa laajemminkin:

”Tampereella on vahva ja moniääninen kirjallisuushistoria, joka sisältää niin realistisen perinnön edustajia kuin modernistisen runouden suunnannäyttäjiä. Pirkanmaalla asuu edelleen paljon kiinnostavia nykytekijöitä. Tämän soisi näkyvän enemmän niin kaupungin imagossa kuin uutisoinnissakin. Kirjallisuus on kulttuurin kivijalka, joka ylläpitää ihmislajistemme muistia”, Lehikoinen sanoo.

Lähtö juhlavuodelle

Messuilla nähtävän esimaun jälkeen pirkkalaiskirjailijoiden Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat jatkuu 9-osaisena klubisarjana, jonka teemat vaihtelevat.

Tammikuussa 2023 muistellaan Väinö Linnaa, maaliskuussa Eeva-Liisa Mannerin lyhytproosaa ja modernistisen novellitaiteen perintöä, huhtikuussa tutkitaan vierauden teemoja Lauri Viidan Kukunorista nykyiseen uuskummaan, kesäkuussa tutkitaan kirjallisuutta performanssina ja elokuussa on Väinö Kirstinän ja muiden kokeilijoiden vuoro. Kesän jälkeen syyskuussa tutkitaan työväenkirjallisuutta ja Kalle Päätalon perillisiä, lokakuussa Mirkka Rekolaa ja modernistista runoutta sekä marraskuussa pirkanmaalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Joulukuussa 2023 luodaan katseet tulevaan.

Klubisarja on osa Operaatio Pirkanmaa -hanketta, ja klubi-iltojen tapahtumapaikkoja on ympäri Pirkanmaata. Muun muassa kesäkuun teemailta pidetään Mäntän kuvataideviikoilla.

Mitä?

Ajattomat ja omalakiset

Pyysimme Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtajalta Tiina Lehikoiselta kirjasuositukset hänelle itselleen merkityksellisistä, edesmenneiden tamperelaiskirjailijoiden tuotannon helmistä. Näitä teoksia kannattaa etsiä kirjastoista tai antikvariaateista.

Eeva-Liisa Manner (1921–1995): Kävelymusiikkia pienille virtahevoille ja muita harjoituksia (1957). Rakastetun runoilijan pienoisproosaa.

Väinö Kirstinä (1936–2007): Kirjarovioiden valot (1977). Esseekokoelma.

Mirkka Rekola (1931–2014): Maailmat lumen vesistöissä (1978). Aforismikokoelma.

Kirsi Kunnas (1924–2021): Kani Koipeliinin kuperkeikat (1979). Kulttuurielämän voimahahmon runosatuklassikko.

Lauri Viita (1916–1965): Kukunor (1949). Kielellä leikittelevä saturunoelma.

Mitä?

Pirkkalaiskirjailijoiden ohjelma Kirjafestareilla

Katsaus pirkanmaalaiseen kirjallisuuteen lauantaina 3. joulukuuta kello 10.30– 11.45. Tiina Poutanen, Jari Mäkipää, Harri István Mäki, Laura Suomela, Siiri Enoranta ja Artemis Kelosaari.

Murtuva todellisuus lauantaina 3. joulukuuta kello 12–12.45. Mervi Koskinen, Mikko Kamula ja Jyrki Vainonen Anna Paldarin haastateltavana.

Elämää suuremmat teemat nuortenkirjallisuudessa lauantaina 3. joulukuuta kello 13–13.45 Marisha Rasi-Koskinen, Taru Kumara-Moisio sekä Katariina Romppainen Harri István Mäen haastateltavina.

Kirsi Kunnas in memoriam lauantaina 3. joulukuuta 14–14.30. Kirsin ystävä, näytelmäkirjailija Maire Martikainen lausuu runoilijan säkeitä.

Katsaus pirkanmaalaiseen kirjallisuuteen sunnuntaina 4. joulukuuta kello 14–15.45. Ilona Tomi, Annika Eronen, J.S. Meresmaa, Tuija Välipakka sekä Maria Mustrannan ja Laura Mannisen tuoreista romaaneista syntynyt musiikillinen esitys

Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin sunnuntaina 4. joulukuuta kello 16–17.30. Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubisarjan avaustilaisuus. Kari Aronpuro, Päivi Alasalmi ja Johanna Sinisalo keskustelevat Kirsti Kurosen johdolla.

Paikka: Kirjafestarien Vedessä palaa -sali Tampere-talossa (Sopraano, 2.krs.), paitsi Kirsi Kunnas in memoriam Aula-klubilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut