Nobel-voitto tyhjensi hyllyt Annie Ernaux’n teoksista, uudet painokset ovat tulossa – Tampereen kirjakaupat odottavat saavansa Ernaux’ta hyllyyn lähipäivinä

Kirjakauppojen hyllyt tyhjentyivät monin paikoin Annien Ernaux’n teoksista heti Nobel-julkistuksen jälkeen, mutta lisää kirjoja on tulossa myyntiin ihan lähipäivinä. ”Jotenkin tuntuu, että palkinto meni nyt ihanalle tekijälle”, sanoo Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Tea Kücükler Tampereelta.

Vuonna 1940 syntynyt Annie Ernaux on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista. Myös suomalaiset kirjojen ystävät ovat löytäneet Ernaux’n teokset.

20.10. 12:54

Aamulehti

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon lokakuun alussa saaneen ranskalaisen Annie Ernaux’n kirjojen kysyntä kuumeni odotetusti heti palkinnon julkistuksen jälkeen. Kirjat ovat tällä hetkellä monin paikoin loppuneet kaupoista.

Lue lisää: Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa ranskalainen Annie Ernaux – ”Hienovireinen yhteiskunnallisten ilmiöiden tulkki”

Gummerus Kustannuksen myyntipäällikkö Inkeri Penttinen kertoo, että teoksista Vuodet ja yhteisniteestä Isästä /Äidistä on jo tilattu uusintapainokset. Molempien painosmäärät ovat useita tuhansia kappaleita. Ensimmäiset kirjat ovat tulossa kirjakauppoihin viimeistään loka-marraskuun vaihteessa. Molempia teoksia voi lisäksi kuunnella äänikirjoina siten, että yhteisnide Isästä ja Äidistä on erotettu omiksi tuotteikseen.

Penttinen ei ihmettele kansainvälisesti kiiteltyjen kirjojen suosiota myös suomalaislukijoiden parissa. ”Ernaux kuvaa avoimesti eurooppalaisen naisen elämää kaikkine rosoineen. Teksti on kaunokirjallisesti upeaa. On hienoa, että siinä nähtiin nyt Nobelin paikka! Tieto palkinnosta kuuluu 24-vuotisen kustannusalan urani ehdottomiin hohtohetkiin”, Penttinen sanoo.

Lue lisää: Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa ranskalainen Annie Ernaux – ”Hienovireinen yhteiskunnallisten ilmiöiden tulkki”

Tamperelaiset liikkeellä

Akateemisessa Kirjakaupassa Tampereella Ernaux’ kirjoja on ostettu siihen tahtiin, että torstaina puoliltapäivin hyllyssä oli jäljellä enää kaksi kappaletta Isästä/Äidistä-teosta.

Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Tea Kücükler Tampereelta kertoi puolestaan, että hylly tyhjeni Ernaux’n kirjoista samoin tein, kun tieto palkinnon saajasta tuli julki. ”Kirjojen loputtua asiakkaat alkoivat tehdä runsaasti tilauksia. Jotenkin tuntuu, että palkinto meni nyt ihanalle tekijälle.”

Molemmissa tamperelaiskaupoissa uusia kirjoja odotetaan myyntiin jo lähipäivinä.

Myös tamperelainen Lukulaari on pannut merkille Ernaux’ suosion. Antikvariaatin omistaja Jani Henttonen totesi, että kirjailijan uusimmat julkaisut olivat kysyttyjä jo ennen Nobel-uutistakin.

”Kun tieto palkinnosta tuli, meillä oli hyllyssä vain yksi Ernaux, 1990-luvulla julkaistu Puhdas intohimo. Se myytiin nopeasti. Vuodet-kirjaa on käynyt täällä meillä joitakin kappaleita, mutta myös ne ovat aina menneet nopeasti kaupaksi. Ernaux’ n viimeisin kirja Isästä/Äidistä kävi täällä noin kuukausi sitten, mutta sekin myytiin hyvin äkkiä.”

Annie Ernaux

Suomennetut teokset

Tähän mennessä on suomennettu Puhdas intohimo (WSOY, suom. J. P. Roos ja Anna Rotkirch), Vuodet ja Isästä/Äidistä (Gummerus, suom. Lotta Toivanen).

Ernaux’n kirjoittaa hänelle tehdystä abortista kirjassaan L’Événement (2000). Gummerus julkaisee sen ensi vuonna suomeksi nimellä Tapaus.

Yhteisniteessä Isästä/Äidistä kirjailija kertoo vanhempiensa tarinat. Lapsuusvuodet olivat köyhät, eikä isä sietänyt tyttären sosiaalista nousua sivistyneistöön. Äiti kuoli Alzheimerin tautiin. Kirjailija kokoaa teoksessaan kuvaa naisesta, jolla oli elämä myös äitiyden ulkopuolella.

Vuodet on muistelmateos, jossa Ernaux analysoi yhteiskunnassa ja kulttuurielämässä oman elämänsä aikana tapahtuneita muutoksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut