Suomalaisen kirjallisuuden huippunimet täyttävät Tampere-talon joulukuussa – Kirjafestareilla kuullaan lähes 200:aa kirjailijaa

Toista kertaa järjestettävä kirjallisuusfestivaali laskee tänä vuonna päivälipun hintaa ja tarjoaa ohjelmaa myös musiikin ystäville.

Kirjailijat Heikki Kännö, Emmi Itäranta, Anneli Kanto ja Kjell Westö vierailevat kaikki Tampereen Kirjafestareilla joulukuun alussa.

8.9. 6:33

Aamulehti

Mikä liuta kiinnostavia kirjailijoita! Tämä on ensimmäinen reaktio, kun katsoo toista kertaa järjestettävän Tampereen Kirjafestareiden ohjelmaa. Kirjafestarit järjestetään Tampere-talossa 3.–4. joulukuuta 2022.

Kirjailijoita ohjelmasta löytyy lähes kaksisataa. Festareilla kuullaan Tampere-talon kahdessa kerroksessa yli kaksisataa puheenvuoroa kahdeksalla eri lavalla seitsemässä eri tilassa, ja mikä parasta: ”Salit ovat lähellä toisiaan ja niiden välillä on helppo liikkua puheenvuorojen väleissä”, sanoo Mika Nevalainen, Tampere-talon liiketoimintajohtaja.

Myös Aamulehti on messuilla vahvasti mukana sekä taustajoukoissa että esiintymässä. Aamulehti on tapahtuman pääyhteistyökumppani.

Nevalaisen mukaan Kirjafestarit tavoittivat viime vuonna hyvin kirjallisuuden ystävät, mutta koronapandemia vähän vielä jarrutteli ihmisten tuloa festivaalille. Tänä vuonna suuren yleisön tavoittamiseen on paremmat mahdollisuudet, mikä näkyy ohjelman monipuolisuudessa.

Omat kokonaisuutensa ohjelma tarjoaa yleisen kaunokirjallisuuden lisäksi niin dekkareiden, rokkareiden, lastenkirjallisuuden kuin sarjakuvien ystäville konserttiyleisöäkään unohtamatta.

Huippunimiä

Kirjafestareilla esiintyy lähes kaksisataa kirjailijaa uutuusteoksineen. Ohjelmassa on muiden muassa Suomen ulkomaille viedyimpiin kuuluva kirjailija tamperelainen Emmi Itäranta, jonka Teemestarin kirja -bestselleristä tehty hieno tieteiselokuva sai juuri ensi-iltansa. Itäranta kertoo jo klassikoksi kasvaneesta kirjastaan ja tietokirjailija Kalle Kinnunen oman teoksensa pohjalta Teemestarin kirjan tuottamisesta elokuvaksi.

Emmi Itäranta kertoo klassikoksi kasvaneesta teoksestaan Teemestarin kirja.

Lue lisää: Emmi Itäranta palasi synnyinkaupunkiinsa 14 Britannian-vuoden jälkeen ja kummastelee nyt suomalaisten kevyttä suhtautumista koronaan

Teemestarin kirja ilmestyi vuonna 2008 ja avasi kotimaiseen kirjallisuuteen käytännössä uuden genren ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista. Samaan lajityyppiin eräänlaisena huipentumana nousee turkulaisen Heikki Kännön Ihmishämärä-romaani. Kännö sovittaa romaaniinsa useassa eri ajan ja todellisuuden tasoissa Wagnerin Ring-oopperoiden taustan häikäisevät tapahtumat yhdistettynä pitkälle edenneeseen ilmastonmuutokseen. Kännö puhuu järkälemäisestä ja hypnoottisen vetävästä romaanistaan Kirjafestareilla.

Muita kovia tamperelaisnimiä kirjafestareilla ovat muiden muassa Marisha-Rasi Koskinen, Anneli Kanto, Seppo Jokinen, Siiri Enoranta, Salla Simukka, Juha Hurme, Juha Siro ja Arto Lappi.

Erittäin vientikelpoisia suomalaisia kirjailijoita uutuuskirjoineen esittelee Kirjafestareilla myös Aamulehden 5 000 euron Tulenkantaja-palkinto, joka jaetaan tänä vuonna 10. kerran. Palkinnon ehdokkaat julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Aikuisille ja lapsille

Paikkansa suomalaisen kirjallisuudessa vakiinnuttaneita nimiä Kirjafestareilla on paljon. Esimerkiksi Kjell Westö esittelee kirjailijaveljensä Mårten Westön kanssa yhteisteoksen Vuodet, joka koostuu veljesten pienoisesseistä, novelleista ja muistoista.

Samaa sarjaa on Ulla-Leena Lundberg. Liekinkantajissa hän kuvaa kolmen pariskunnan elämää Vaasan palosta vuonna 1852 Krimin sodan kautta aina 1920-luvun lopulle.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden taitajista paikalla ovat teoksineen muiden muassa Elina Hirvonen, Pirjo Suvilehto ja Annukka Salama.

Mauri Kunnaksen uutuus on nimeltään Pippendorfin kirjavat kummitukset.

Myös lastenkirjallisuuden jättiläinen Mauri Kunnas esiintyy Kirjafestareilla uutuudellaan Pippendorfin kirjavat kummitukset. Kunnas esiintyy festivaalin lauantai-illassa myös Nyrok Dolls -yhtyeensä kera.

Tämän hetken sarjakuvaa kirjafestareilla esittelevät muiden muassa Pekka Manninen, Tiitu Takalo, Emmi Nieminen sekä tuore Sarjakuva-Finlandian voittaja Suvi Ermilä.

Lue lisää: Suvi Ermilä voitti Sarjakuva-Finlandian – voittaja raottaa ovea maailmaan, joka on jälleen surullisen ajankohtainen: ”He haluaisivat kuitenkin elää normaalia elämää”

Pate sanoittajana

Kirjafestareille on koottu myös virkeä kattaus manserockista tuttuja nimiä, nyt kirjoittajina. Popedan solisti ja sanoittaja Pate Mustajärvi avaa laulusanoitustensa henkilökohtaiset taustat teoksessaan Tohtori Mustajärvi, otaksun ja kertoo niistä myös Kirjafestareilla.

Lue lisää: Kun Pate Mustajärvi näki silmissään Elviksen, sauvalenkkikin jäi kesken – Näin rock-legendan sanoitukset ovat syntyneet

Lue lisää: Matkustimme Pate Mustajärven kyydissä Nokialta keikalle ja takaisin – Syntyi harvinainen juttu, jossa rauhallinen autokuski vaihtaa vaatteensa ja muuttuu kaikkien tuntemaksi rocktähdeksi

Kitaristi Juha Torvinen avaa festareilla päiväkirjansa syntyä.

Myös Eppu Normaalin Juha Torvinen kertoo festivaalilla Vasenkätisen päiväkirjansa synnystä ja tamperelainen rocktoimittajalegenda Jussi Niemi suomentamastaan Jimi Hendrix -elämäkerrasta.

Lue lisää: Juha Torvisen päiväkirja avaa ikkunan Eppujen arkeen, joka on kaukana 1980-luvun jatkuvasta yhdessäolosta: ”Välimme eivät ole huonontuneet, mutta elämä on erilaista”

Lue lisää: Kitaransoiton kuninkaallisiin kuuluva Eric Clapton saapuu Tampereelle – musiikki­toimittaja kertoo, millainen on maailman toiseksi paras kitaristi

Toimittaja ja tietokirjailija Jari Korkki puolestaan herättää henkiin koko Manserockin teoksellaan Manserock jäi soimaan, joka pureutuu Tampereen kulttuurimaisemaan ennen kännyköitä ja pankkikortteja.

Omaelämäkertansa festivaalilla esittelee myös laulaja-lauluntekijä Mikko Kuustonen, ja Pasi Kauniston sieluun pureutuu teoksellaan kirjafestareilla Milja Kaunisto.

Kirjafestareilla on myös kiinnostavaa konserttiohjelmaa. Festivaalin lauantain päättää Jarkko Aholan Särmää & sävyjä -kiertueen konsertti. Sunnuntai-iltana ohjelmassa on psykoterapeutti Maaret Kallion Tunteita ja tietoa -ilta, jossa artistina vierailee Mikko Kuustonen. Myös jouluelokuvaklassikko Lumiukko esitetään Tampere-talossa Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin säestyksellä.

Mikä?

Tampereen Kirjafestarit

Kirjallisuusfestivaali Tampere-talossa 3.–4.12.2022. Järjestetään tänä vuonna toisen kerran.

Kirjafestareiden päivälipun hinta on tänä vuonna laskettu 18 eurosta 15 euroon.

Tampereen yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät ilmaiseksi festivaalille.

Uutta festivaalilla on myös Mirkka Rekolan tekstin mukaan nimetty Vedessä palaa -sali Tampere-talon 2. kerroksessa. Siellä Tampereen yliopisto yhdessä Pirkkalaiskirjailijoiden kanssa tarjoavat mainion ohjelmakokonaisuuden pirkanmaalaisesta tutkimuksesta ja kirjallisuudesta.

Tarkka ohjelma löytyy osoitteesta kirjafestarit.fi/ohjelma/

Aamulehti on Kirjafestareiden pääyhteistyökumppani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut