Lukutaitoa ja lukemista juhlistetaan koko ensi viikko – Uutisankkuri Matti Rönkä kirjoitti teemaviikon erikoisteoksen

Ensi viikolla kiinnitetään erityistä huomiota lukutaitoon ja lukemiseen – ja torstaina 8.9. pysähdytään kaikki tunniksi lukemaan. Kirjakaupoissa on koko viikon ajan myynnissä uniikki keräilykappale kirjailija ja uutisankkuri Matti Röngältä.

Yleisradion uutisankkuri Matti Rönkä on kirjailija, joka on julkaissut yhteensä 11 romaania. Arkistokuva on viime syksyltä, jolloin pihlajanmarjoja oli paljon.

4.9. 7:35

Aamulehti

Tuleva viikko on yhtä lukemisen juhlaa.

Kirjakauppojen Kirjan viikon tähtenä on journalisti ja kirjailija Matti Rönkä. Hän on kirjoittanut juhlaviikon erikoisteoksen nimeltään Automiehen kylä. Kirjassaan Rönkä kuljettaa lukijat autotarinoidensa kautta läpi Suomen vaurastumisen vuosikymmenten 1960-luvulta nykypäivään. Eikä pelkästään Suomen, muuallakin, kuten Japanissa käydään. Lisäksi Rönkä peilaa suhdettaan autolehtiin ja aikamiehen menopeliin, Mercedes Benziin.

Monet jutuista Rönkä on itse kokenut, ja loput kuullut. Keräilykappaleeksi tarkoitetussa pienoisromaanissaan hän sanoo olevansa ”häpeämättömän nostalginen”.

Nostalgiasta puheen ollen, Matti Rönkä muistaa ikuisesti hetken, jolloin maailma avautui hänen eteensä järisyttävällä uudella tavalla:

”Lukutaito ja lukeminen on avannut minulle maailman, rajattoman tiedon, opettanut ajattelemaan – ja kirjoittamaan. Muistan hetken, kun Kuusjärven kirkonkylän kirjastonhoitaja ja opettaja sanoi: ’Nyt sinä Matti saat siirtyä tuonne isojen hyllyyn.’ Eli hän oli suorittanut kypsyysarvion, ja sain ryhtyä lukemaan ihan kaikkea”, Rönkä muistelee.

Kaupan päälle

Kirjan päivien juhlateosperinteellä kirjakauppiaat haluavat juhlistaa lukemista ja muistuttaa omasta roolistaan lukemisen ja kulttuuriperinteen välittäjinä.

Nimikkokirjailijan erikoisteos on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain kirjan päivien yhteydessä niin kauan kuin kirjoja riittää.

Kirjan päivät järjestää Kirjakauppaliitto, ja takavuosien juhlateoksen kirjoittajia ovat olleet Enni Mustonen, Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti, Leena Lehtolainen ja Heli Laaksonen.

Ihmisoikeus

Torstaina 8. syyskuuta vietetään YK:n kansainvälistä Lukutaitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon ja koulutuksen merkityksestä ja tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Lukutaito on ihmisoikeus, jota ei kaikkialla maailmassa ole ja ilman lukutaitoa ihminen on aika tavalla muiden armoilla.

Tänä vuonna Uutismedian liitto ja sen jäsenlehdet kampanjoivat yhdessä Aikakausmedian ja sen jäsenlehtien kanssa teemalla Lue luotettavasta lehdestä. Lukutaitopäivänä lanseerataan Medialukudiplomi.

Read Hour -lukutapahtumaan kannustetaan varsinkin nuoria. Tarkoituksena on, että koko Suomi lukee YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. kello 19–20.

Mitä?

Kirjan päivät ja lukutaito

Kirjakauppaliiton Kirjan päivät 5.–11. syyskuuta. Kirjakaupoissa koko viikon ajan kaupan päälle Matti Röngän uniikki pienoisromaani Automiehen kylä.

YK:n kansainvälinen Lukutaitopäivä torstaina 8. syyskuuta.

Rea Hour koko Suomessa 8.9. kello 19–20.

Numeroita lukutaidosta:

617 miljoonalta peruskouluikäiseltä puuttuu riittävät perustaidot lukemisessa.

14 prosenttia maailman yli 15-vuotiaista ei osaa lukea.

63 prosenttia lukutaidottomista aikuisista on naisia.

(Lähde: Suomen YK-liitto)

Oikaisu 5.9.2022 kello 16.09: Jutussa Uutismedian liittoa kutsuttiin virheellisesti vanhalla nimellä Sanomalehtien Liitto. Tänä vuonna Uutismedian liitto ja sen jäsenlehdet kampanjoivat yhdessä Aikakausmedian ja sen jäsenlehtien kanssa teemalla Lue luotettavasta lehdestä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut