Lasten ja nuortenkirjojen vuoden parhaat palkittiin Topelius- ja Lydecken-palkinnoilla - Kirjat - Aamulehti

Tampereella syntynyt Anniina Mikama voitti Topelius-palkinnon jo toistamiseen

Lasten ja nuortenkirjojen vuoden parhaat palkittiin Topelius- ja Lydecken-palkinnoilla.

Anniina Mikama teki voittoisaan Myrrys-romaaninsa taustatutkimusta Helsingin Seurasaaressa. Arkistokuvassa taustalla oleva Hallan talo toimi esikuvana kirjan Kivihalmeen talolle.

14.1. 13:47

Aamulehti

Anniina Mikaman nuorten fantasiaromaani Myrrys on valittu vuoden 2022 Topelius-palkinnon voittajaksi.

Topelius-palkintoa korkeatasoiselle nuortenkirjalle on jaettu jo vuodesta 1946 lähtien. Tamperelaissyntyinen kirjailija ja kuvittaja Mikama voitti palkinnon myös vuonna 2019 teoksellaan Taikuri ja taskuvaras.

Palkintoraadin mukaan Myrrys on kansanperinteestä ammentava, ajaton ja mieleenpainuva ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle. Raatiin teki erityisen vaikutuksen Mikaman kertojantaidot.

Vuosittain korkeatasoiselle lastenkirjalle jaettavan Arvid Lydecken -palkinnon voitti Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani Mustan Kuun majatalo (Lasten keskus).

Tuomariston mukaan lastenromaani sopii monelle: sitä voi lukea lapselle ääneen, lapsi voi lukea sitä itsenäisesti ja toisaalta kertomuksella on annettavaa myös aikuiselle.

Pitkäikäinen palkinto

Molemmat palkinnot myöntää Suomen Nuorisokirjailijat ry ja niitä on jaettu jo 75 vuoden ajan. Tänä vuonna Kopioston tukema palkintosumma oli 2022 euroa. Voittajat valittiin vuoden 2021 aikana ilmestyneistä kotimaisista nuortenkirjoista.

Raatiin kuuluivat puheenjohtajana kriitikko ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut