Teemu Kivi voitti Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu 2021:n - Kirjat - Aamulehti

Turkulainen Teemu Kivi vei tieteisnovellikilpailun voiton – ”Klassinen, mutta omaperäinen aikamatkatarina”

Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu 2021:n voittaja on Teemu Kivi novellillaan Et voi enää satuttaa ketään, Aleksis Kivi!

Teemu Kiven aikamatkanovellissa nuoret ovat kyllästyneet lukemaan

10.12.2021 15:57

Aamulehti

Tampereen Science Fiction Seura ry:n järjestämän valtakunnallisen tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailun voitti tänä vuonna turkulainen Teemu Kivi novellillaan Et voi enää satuttaa ketään, Aleksis Kivi!

”Voitto tuntuu yllättävältä. Tämä on neljäs vuosi kun osallistuin kilpailuun. Joka vuosi on tullut parempi tulos, ja nyt neljäntenä vuonna tuli kärkitulos”, Kivi sanoo.

Tampereen Science Fiction Seura ry:n sihteeri Raimo Nikkosen mukaan kilpailussa olleet novellit olivat tänä vuonna erittäin hyviä. ”Erityisesti loppukilpailuun selvinneillä oli erittäin korkea taso”, Nikkonen sanoo.

Nikkosen mukaan Kivi valikoitui voittajaksi novellin hyvän idean vuoksi. Novelli on aikamatkanovelli, jossa nuoret ovat kyllästyneet lukemaan Seitsemää veljestä koulussa. Nuoret päättävät lähteä tappamaan Aleksis Kiven, jottei Seitsemää veljestä tarvitsisi enää lukea. Aikamatkalla kaikki kuitenkin muuttuu, kun yksi henkilöistä pääsee Aleksis Kiven luokse.

Nikkonen luonnehtii novellia ”klassiseksi, mutta omaperäiseksi aikamatkatarinaksi, joka vetosi raatiin sekä huumorillaan että kekseliäisyydellään.”

Kivi sanoo olevansa sukunimikaimansa Aleksis Kiven suuri fani. Idea voittajanovelliin syntyi, kun hän pyöritteli mielessään Aleksis Kiveä, omaa työtään yläkoulun kieltenopettajana sekä teemaa aikamatkustuksesta. Prosessina novellin kirjoittaminen oli Kiven mukaan ”yllättävän kivuton”.

”Kirjoitin asioista, joista jo tiesin, eikä minun tarvinnut tehdä paljoa taustatyötä. Novellia oli hauska kirjoittaa, ehkä se näkyy lopputuloksessa ja siksi menestyikin niin hyvin”, Kivi pohtii.

Jaetulle toiselle sijalle Teijo Sikkilä ja Anssi Vartiainen

Kilpailuun osallistuminen oli Kivelle alusta saakka selvää. ”Olen opiskellut luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Työssäni huomasin, että kesälomat ovat aika pitkiä, ja että ne olisivat hyvää aikaa elvyttää vanhaa kirjoitusharrastusta.” Neljästi kilpailuun osallistuneen Kiven mukaan kirjoittaminen on ollut opettavainen kokemus joka vuonna.

Kivi on tyytyväinen siitä, että Suomessa on kirjoituskilpailuita eri genreille. Hän iloitsee myös voittamansa kilpailun kovasta tasosta.

”Kun osallistuin kilpailuun ensimmäistä kertaa, sain kunniamaininnan. Samana vuonna kunniamaininnan sai myös Anne-Maija Aalto, joka voitti tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian”, Kivi sanoo.

Kivi sai novellistaan 2 000 euron suuruisen palkinnon. Jaetulle toiselle sijalle tulivat oululainen Teijo Sikkilä novellilla Kuolematon ja vantaalainen Anssi Vartiainen novellilla Hyödyttömän tavaran puoti. Kolmanneksi sijoittui turkulainen Tapani Tolonen novellilla Andrei Andrein lentävä valtio. Kilpailussa annettiin lisäksi kunniamainintoja.

Kilpailuun saapui yhteensä 150 novellia, joka on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Kilpailun raatiin kuuluivat tänä vuonna Liisa Rantalaiho, Erkka Leppänen ja Raimo Nikkonen. Novellikilpailuja on järjestetty vuodesta 1986 alkaen tähän mennessä 36 kertaa. Palkintojenjakotilaisuutta ei tänä vuonna järjestetty koronapandemian vuoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut