Kuusi teosta on ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi - Kirjat - Aamulehti

Kuusi teosta on ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee Katri Makkonen. Voittaja julkistetaan 1.12.

9.11. 10:27 | Päivitetty 9.11. 10:39

Aamulehti

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnoista kisaa kuusi teosta. Ehdolla ovat Markku Henrikssonin Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia (Tammi), Ritva Kyllin Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin (Gaudeamus), Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena), Osmo Tapio Räihälän Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena), Osmo Soininvaaran 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka (Teos) ja Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin (Gummerus).

Ehdokkaat valitsivat suomentaja Sampsa Peltonen, päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja toimittaja Maria Romantschuk.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa, ja palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna Miltton oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 1.12.

Ehdokkaat lyhyesti

Markku Henriksson teos Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia (Tammi) käsittelee Yhdysvaltain historiaa aina varhaisista intiaanikulttuureista viime vuoden presidentinvaaleihin asti.

Ritva Kylli puolestaan vie lukijat perehtymään Suomen ruokahistoriaan aina suolalihasta sushiin saakka (Gaudeamus).

Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen kirjassa Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena) paneudutaan lasikattoja pirstoneiden arkkitehti Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen elämään. Kaksikko tapasi vuonna 1911, minkä jälkeen he vaikuttivat tiiviisti toistensa elämään liki kolmen vuosikymmen ajan aina Parviaisen kuolemaan saakka.

Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä pohtii nykymusiikkia teoksessaan Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena). Kirja osoittaa tekijänsä mukaan, ettei nykyajan vakava musiikki ole sittenkään niin vakavaa eikä välttämättä edes kovin vaikeaa.

Osmo Soininvaara analysoi markkinoiden ja julkisen vallan roolia kirjassaan 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka (Teos), joka tekijänsä mukaan on reilun vuosikymmenen kypsynyt yhteiskunnallinen puheenvuoro.

Julia Thurén puolestaan opastaa teoksessaan Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin (Gummerus), miten jokaisen on mahdollista löytää järkeviä rahankäyttökohteita kuten vapautta, turvallisuutta ja merkityksellisyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut